Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az egy év befejeződött...
(Rovat: Az űrállomás és Oroszország, Az űrállomás és az USA - 2016.03.02 06:30.)

...Mihail Kornyijenko és Scott Kelly számára, akik Szergej Volkov társaságában, a Szojuz TMA-18M űrhajóval visszatértek a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Az a bizonyos egy év valójában szűken volt meg, Kelly és Kornyijenko 340 napot töltött a világűrben. Így is ők voltak azok, akik eddig egyhuzamban a legtovább tartózkodtak a már több mint 15 éve folyamatosan lakott ISS fedélzetén. 2015. március 27-én startoltak a kazahsztáni Bajkonurból, az orosz Szojuz TMA-16M űrhajóval. Most a Szojuz TMA-18M visszatérő kabinjában értek földet. Harmadik társuk az orosz Szergej Volkov volt, aki 182 nap után tért haza. A landolás kazah területen március 2-án, magyar idő szerint 5:26-kor történt.


Scott Kelly (balra) és Mihail Kornyijenko januárban, az űrállomáson töltött 300. napjuk ünneplése közben. Kelly kezében az ISS-en növesztett egyik űrvirág. (Kép: NASA)

Bár a közel egy éven át tartó űrrepülésnél hosszabbakat is teljesítettek már szovjet/orosz űrhajósok a Mir űrállomáson az 1980-as és 90-es években, a mostani különleges volt abból a szempontból, hogy azóta a kutatási módszerek, az űrállomáson végzett kísérletek korszerűbbé váltak, azokon nemzetközi kutatócsoportok dolgoznak. A repülés alkalmával az egyik legfontosabb tudományos kérdés, amire választ vártak a szakemberek, hogy hogyan viselkedik az emberi szervezet a súlytalanságban, a világűrbeli sugárzási környezetben ennyi időn át, s hogyan tűri a magányt. Ez pedig a jövőben tervezett hosszú távú űrutazásoknak, a Mars meglátogatásának az előkészítése szempontjából alapvető fontosságú.

A visszatérés után Kelly és Kornyijenko a szokásosnál is tüzetesebb orvosi vizsgálatokon megy keresztül, újbóli alkalmazkodásukat a földi körülményekhez a megszokottnál hosszabb ideig felügyelik majd. A rehabilitációs időszak várhatóan másfél hónapig tart. A landolásról beszámoló mostani rövid hírünkön túl, az elkövetkező hónapokban igyekszünk majd részletesebben tudósítani a Kelly és Kornyijenko segítségével elért eredményekről is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024