Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elindult a Szojuz TMA-19M
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és kontinensünk , Az Űrállomás és az USA - 2015.12.15 12:10.)

Fedélzetén egy orosz, egy amerikai és egy brit űrhajóssal, a start után hat órával érkezik a Nemzetközi Űrállomáshoz a legújabb orosz űrhajó.

A Szojuz TMA-19M a Kazahsztán területén fekvő Bajkonurból startolt december 15-én, magyar idő szerint 12:03-kor. A repülési terv szerint rövid úton, mindössze négy föld körüli pálya megtétele, mintegy hat óra múlva dokkolnak a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS). Az orosz Jurij Malencsenko, az amerikai Timothy Kopra és a brit Tim Peake az űrállomás 46. számú személyzetéhez csatlakozik. Várhatóan fél év elteltével térnek vissza a Földre, miután végigszolgálták a 47. legénység idejét is.


A Szojuz TMA-19M utasai. Középen Malencsenko, balra és jobbra a „két Tim”, Peake és Kopra. (Kép: NASA)

Az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa, Tim Peake kutatási programja a Principia név alatt fut majd. Ő lesz egyébként az első brit, aki hosszabb időt tölt az ISS fedélzetén. A Principia elnevezés Isaac Newton fő művére (Philosophiae Naturalis Principia Mathematica) utal, amelyben a tudós közzétette nevezetes mozgástörvényeit és a tömegvonzás törvényét. A programban több mint 30 különböző tudományos kísérletet végeznek el a súlytalanság körülményei között.

Az ESA rövid filmje Tim Peake felkészüléséről és a Principia programról.

Peake, akinek eredeti foglalkozása katonai helikopterpilóta, számos további kísérlet végrehajtásában is segédkezik majd, és természetesen részt vesz az űrállomás fenntartását, üzemeltetését jelentő munkákban. Fontos feladata lesz emellett az oktatás, ismeretterjesztés, az űrtevékenység, és általában a természettudományos, műszaki pályák népszerűsítése, különösen a legfiatalabbak körében. A Principia már az ESA nyolcadik hosszú időtartamú kutatási programja az űrállomás fedélzetén.


Time Peake a Principia program jelvényének bemutatása alkalmával, 2014 novemberében. A tervezésre a BBC közreműködésével diákpályázatot írtak ki, amire több mint 3000 munka érkezett. A részben „Newton almájára”, részben az egészséges életmódra is utaló győztes pályázat a 13 éves Troy (a képen középen) munkája. Balra Lindsay Russel, a BBC műsorvezetője. (Kép: ESA / M. Alexander)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021