Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Progressz: semmi biztató
(Rovat: Az űrállomás és Oroszország - 2015.04.29 16:30.)

Egyre kevesebb a remény a tegnap indított orosz teherűrhajó megmentésére. A szakembereknek nem sikerült visszaszerezni az irányítást az űreszköz fölött.

A Progressz M-27M teherűrhajó tegnap (április 28-án) startolt Bajkonurból. A Szojuz-2.1a hordozórakéta a Föld körüli pályára állította, ahol a napelemei kinyíltak ugyan, de a Kursz dokkolórendszer antennái a jelek szerint nem mind. Az biztos, hogy az űreszköz valami miatt gyors forgásba kezdett, és egyes hírek szerint a pályája sem a terveknek megfelelően alakult. Elképzelhető, hogy a hordozórakéta utolsó fokozata nem megfelelően teljesítette feladatát.

A TASZSZ orosz hírügynökség mai értesülései szerint a földi irányítók ugyan még nem adták fel teljesen a próbálkozást, de egyre reménytelenebbnek ítélik a helyzetet. A Progressz M-27M-mel akkor tudják megpróbálni felvenni a rádiókapcsolatot, amikor az – napjában hatszor – rövid időre (negyed órára) elhalad az orosz követőállomások fölött. Ezek a próbálkozások eddig nem jártak sikerrel. Ha a helyzet nem változik, akkor semmi remény arra, hogy a teherűrhajó eléri a Nemzetközi Űrállomást. Ide szállított volna 2,7 t tömegben ellátmányt – élelmiszert, ruhákat, vizet, oxigént, üzemanyagot, illetve kísérleti berendezéseket, köztük magyar készítésűeket is. Az irányítás nélkül maradó Progressz a becslések szerint május 3-4. körül léphet be a sűrű légkörbe és rakományával együtt megsemmisül.

Az amerikai hadsereg által fenntartott követőhálózat (Joint Space Operations Center) adatai arra utalnak, hogy a Progressz pályája közelében nem kevesebb mint 44, eddig ismeretlen eredetű törmelékdarab jelent meg. A teherűrhajóval történt hiba okáról egyelőre semmit sem tudni. Ha igaz, hogy a Progresszről minimális mennyiségű, gyakorlatilag használhatatlan telemetriai adatot sikerült eddig venni a földi követőállomásokon, akkor valószínűleg nehéz lesz biztonsággal megállapítani, mi történt a korábban különösen megbízhatóan működő típusba tartozó teherűrhajóval. 2011-ben a start közben, a hordozórakéta harmadik fokozatának hibájából csapódott a földbe egy Progressz.

A hírügynökség úgy tudja, Bajkonurban már úgy tervezik, hogy a Nemzetközi Űrállomás ellátására küldendő következő Progressz (M-28M) startját augusztus 6-áról előbbre hozzák. Az űrállomás lakói mindenesetre nincsenek élelmiszer és ivóvíz híján, de a biztonságos mennyiségű tartalékot fenn kell tartani.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024