Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szojuz TMA-13M
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és kontinensünk , Az Űrállomás és az USA - 2014.05.29 06:15.)

A legújabb orosz űrhajó egy orosz, egy amerikai és egy német utast szállított a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Szojuz TMA-13M startja május 28-án, magyar idő szerint 21:57-kor volt a kazahsztáni Bajkonurból. Az orosz űrhajó fedélzetén Makszim Szurajev parancsnok (Oroszország), Reid Wiseman (USA) és Alexander Gerst (Németország / Európai Űrügynökség) emelkedett a magasba. Szurajev eddig már 169 napot töltött a világűrben, 2009-2010-ben. Amerikai és német társa egyaránt újonc űrhajós. Mindhárman az ISS 40. számú személyzetéhez csatlakoznak, s ezzel ismét a megszokott hat főre emelkedik az űrállomás lakóinak száma.


A Szojuz-FG hordozórakétát és a tetejére szerelt űrhajót hétfőn szállították ki az indítóhelyre Bajkonurban. Ugyanebből az 1. számú startállásból indult Jurij Gagarin, a legelső űrhajós is, 1961-ben. (Kép: NASA / Joel Kowsky)

A három űrhajós a terveknek megfelelően mindössze alig hat órán át tartó repülés után jutott el az űrállomásig. Öt és fél hónapon keresztül dolgoznak majd ott, várhatóan november közepén érkeznek vissza a Földre.


Az űrhajósok a Szojuz indítását megelőzően, a szállásuk közelében hagyományosan egy-egy facsemetét ültetnek el. A képen balról jobbra: Wiseman, Szurajev és Gerst. (Kép: ESA)

Az Európai Űrügynökség (ESA) képviseletében repülő Gerst küldetése a Blue Dot (kék pont) nevet kapta. A német űrhajós az ISS 40., majd később 41. legénysége tagjaként több tucatnyi tudományos kísérletet végez majd el a súlytalanságban, főleg a fizika, a biológia és az orvostudomány területéről.


A német gyártású elektromágneses lebegtető berendezést az európai Columbus modulban helyezik üzembe. A mintát akár 2100 °C-ig felmelegíteni, majd gyorsan lehűteni képes kemence segítségével fémötvözeteket tudnak olvasztani, majd megszilárdítani anélkül, hogy azok a tárolóedény falával érintkeznének. Az új, 360 kg-os anyagtudományi kísérleti eszköz hamarosan, az ATV-5 európai teherűrhajóval érkezik az űrállomásra. (Kép: DLE)

Az ISS fedélzetén nem lesz unalmas nyara a 40. személyzet új tagjainak. A tervben két orosz és akár három amerikai űrséta is szerepel. Az utolsó európai teherűrhajó (ATV-5) mellett egy orosz Progressz és egy-egy amerikai Cygnus és Dragon is érkezik majd.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021