Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szojuz TMA-12M
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és az USA - 2014.03.26 07:15.)

Start, mindössze négy keringés a Föld körül, és máris háromról hatra emelkedett volna a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó űrhajósok száma, ha sikerül a dokkolás...

A 39. számú legénység három új tagja – Alekszandr Szkvorcov, Oleg Artyemjev (Oroszország) és Steven Swanson (Egyesült Államok) – az orosz Szojuz TMA-12M űrhajó fedélzetén indult. Március 25-én, magyar idő szerint 22:17-kor startoltak a kazahsztáni Bajkonurból, és az utóbbi időben már négy alkalommal követett „gyors megoldással” hat órán belül jutottak volna el az űrállomáshoz. A gyors randevúhoz szükséges harmadik pályamódosító manőverhez azonban nem indult be a hajtómű, ezért a biztonság kedvéért kénytelenek voltak visszatérni a régebben használatos kétnapos (34 keringéses) megközelítési tervhez. Így a Szojuz TMA-12M űrhajósai – akik biztonságban vannak és bőven elegendő ellátmánnyal rendelkeznek – várhatóan csak csütörtökön kötnek ki az űrállomás Poiszk moduljánál.

A két ország űrbeli együttműködése a jelek szerint nem szenvedte meg a krími helyzet miatt a két nagyhatalom között kialakult politikai feszültséget. Ezen a területen nehéz is lenne mit kezdeni a szankciókkal, mivel az ISS programját egyik partner sem tudná egyedül folytatni: az amerikaik és az oroszok teljesen egymásra vannak utalva. Ahogy most is, az amerikai űrhajósok kizárólag orosz járművel képesek eljutni a Föld körül keringő kutatólaboratóriumba. Az ISS pályamagasságát elsősorban orosz hajtóanyag segítségével tudják fenntartani. Másrészt az űrállomás orosz moduljai is az amerikai napelemtáblák által generált elektromos energiát használják. Közösek a számítógépes és az életfenntartó rendszerek. Az adatforgalom a Föld felé amerikai geostacionárius távközlési holdakon keresztül zajlik, a fő irányító központ Houstonban van. Még sokáig lehetne sorolni az okokat, amiért az ISS szükségképpen meg kell maradjon a „béke szigetének”.


A Szojuz TMA-12M startjának előkészületei: a rakéta már áll, az állvány még mozog. (Kép: NASA / Bill Ingalls)

Az újonnan érkezőket az űrállomáson a komplexum első japán parancsnoka, Koichi Wakata, valamint orosz és amerikai társai, Mihail Tyurin és Rick Mastracchio üdvözölik majd. Szkvorcov már gyakorlott kozmonauta. 2010-ben 176 napot töltött az ISS fedélzetén, a 23. és 24. számú személyzetben – ez utóbbinak a parancsnoka is volt. Ezúttal majdnem pontosan ugyanennyi időt, 169 napot fog az űrben tölteni, a 39. után a 40. legénység tagjaként. Artyemjev újonc űrhajós, 11 éve készül a repülésre. Amerikai társa, Swanson viszont korábban két űrrepülőgépes úton vett részt (2007-ben és 2009-ben), összesen 27 napot töltve a Föld körül. Ő veszi majd át a parancsnokságot az űrállomáson, ha a most őket fogadó trió májusban visszatér.

A több mint 170 különböző tudományos kísérlet felügyelete mellett a közel fél éven át tartó űrbeli munkájuk során négyféle teherűrhajó (két orosz Progressz, az utolsó európai ATV, valamint egy-egy amerikai Dragon és Cygnus) érkezésénél segédkeznek majd. A 40. személyzet időszaka alatt két orosz és két vagy három amerikai űrséta szerepel az előzetes programban. Szkvorcov, Artyemjev és Swanson várhatóan szeptember 11-én landol.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023