Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Orosz robotot fejlesztenek az űrállomásra
(Rovat: Az űrállomás és Oroszország - 2013.12.05 07:15.)

A SAR-401 segíthet a jelenleg még hús-vér űrhajósok által, űrséták alkalmával végzett külső szerelési feladatok ellátásában.

Ezzel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) működtetése az űrhajósok számára kockázatmentesebbé válhat. Az emberre emlékeztető alakú eszköz mozgatni tudja a kezét és az ujjait, méghozzá úgy, hogy követi az irányítójának a mozdulatait. Ilyen módon az ISS belsejében maradó űrhajósok – mintegy bábjátékosként – el tudják végezni vele az űrállomás külsején esedékes munkát, anélkül, hogy maguknak szkafanderbe öltözve űrsétára kellene menniük. A remények szerint az előforduló műveleteknek akár a 90%-át is rábízhatják majd a robotra, amelyet szükség esetnén nem csak az űrállomás fedélzetéről, de a földi központból is irányíthatnak.

A SAR-401 jelzésű robot prototípusát a napokban mutatták be a Moszkva melletti Csillagvárosban, az űrhajóskiképző központban. Jelenleg földi teszteket végeznek vele. Működéséről az alábbi rövid film ad ízelítőt.

(Film: RT.com)

Ha feljut a világűrbe, az orosz robot egy már most is ott dolgozó „csapathoz” csatlakozik, új tagként. A külső szerelési és mozgatási munkákhoz jelenleg a kanadai gyártmányú robotkarokat (Canadarm-2, Dextre) alkalmazzák. Az ISS belsejében az amerikai Robonaut-2 segít az igazi űrhajósoknak rutinfeladatok elvégzésében. Legújabban egy miniatűr japán robot, a beszéd és a hangfelismerés képességével bíró Kirobo is felkerült a fedélzetre. Azonban mindkét meglevő robot belső tevékenységre készült, az orosz lesz az első, amelyet űrséták kiváltására is bevethetnek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024