Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elindult a Szojuz TMA-11M
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és az USA , Japán és az Űrállomás - 2013.11.07 07:45.)

Mától néhány napon át kilencen lesznek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A jelszó: olimpia!


Az új Szojuz űrhajó és hordozórakétája november 5-én került a bajkonuri startállásba. (Kép: NASA / Bill Ingalls)

Magyar idő szerint ma hajnalban, 5:14-kor a kazahsztáni Bajkonurból startolt az orosz Szojuz TMA-11M űrhajó. Fedélzetén hárman – az orosz Mihail Tyurin, az amerikai Rick Mastracchio és a japán Koichi Wakata – tartanak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé. A repülési terv szerint rövid úton, mintegy hat óra elteltével, pontosan 11:31-kor dokkolnak is. Átszállásuk után néhány napra 9 fősre bővül az ISS személyzete. Ezúttal ugyanis a kettővel előbbi Szojuz (TMA-09M) utasai a megszokottól eltérően nem tértek vissza a Földre még a váltás megérkezése előtt. Az ok az olimpiai láng.

Az Oroszországban, Szocsiban jövő februárban megrendezendő téli olimpia játékok előtt a fáklyát vivő váltóba – még ha jelképesen, nyílt láng használata nélkül is – bekapcsolódik az űrállomás. Sőt, a szimbolikus olimpiai láng – most először – egy űrséta erejéig a nyílt világűrbe is kikerül, november 9-én. (Olimpia fáklya korábban, a 2000-es sydneyi nyári játékok előtt is járt már Föld körüli pályán, de csak az űrrepülőgép belsejében.) A „lángot” aztán november 11-én, mint egy igazi váltó, a Szojuz TMA-09M utasai (Fjodor Jurcsihin, Karen Nyberg és Luca Parmitano) hozzák vissza a Földre, befejezve egyúttal öt és fél hónapig tartó űrrepülésüket.


November 1-jén az ISS 37. legénységének három tagja – a Földre való visszaindulás helyett – csak átvitte a Szojuz TMA-09M űrhajót egy másik dokkolónyíláshoz (a Rasszvet modulról a Zvezda modulra), hogy helyet csináljon a hamarosan érkező TMA-11M-nek. A manőver mindössze 21 percet vett igénybe. (Kép: NASA TV)

Már elég régen, 2009 októberében fordult elő utoljára, hogy egyszerre ilyen sokan tartózkodjanak az űrállomáson, amikor nem volt ott valamelyik amerikai űrrepülőgép. Az űrrepülőgéppel rendszeresen, viszonylag rövid időre hat-hét űrhajós érkezett az állandó űrállomás-személyzet mellé. 2009 óta most először lesz tehát három Szojuz űrhajó az ISS-nél.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021