Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szojuz TMA-10M: elindult, megérkezett
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és az USA - 2013.09.26 08:00.)

Már a Nemzetközi Űrállomáson van a 37. számú állandó legénység újabb három tagja.

Az Oleg Kotov Szojuz-parancsnokot, az ugyancsak orosz Szergej Rjazanszkijt, és a NASA képviseletében utazó Michael Hopkinst szállító űrhajó szeptember 25-én, magyar idő szerint 22:58-kor startolt a kazahsztáni Bajkonurból. A Szojuz TMA-10M esetében is azt a rövidített repülési tervet alkalmazták, amit csak nemrég vezettek be az embereket szállító orosz Szojuz űrhajók, kicsit előbb pedig a Progressz teherűrhajók számára. Így a három űrhajós útja az alacsony Föld körüli pályán keringő Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) hat órán belül véget is ért.


A Szojuz űrhajó és hordozórakétája, útban a startállás felé, szeptember 23-án. (Kép: NASA / Carla Cioffi)

A mostani megközelítés különlegessége az volt, hogy közben az ISS-éhez közeli pályán tartózkodott az amerikai Cygnus teherűrhajó első, kísérleti példánya. Ennek eredetileg már vasárnap kapcsolódnia kellett volna az űrállomáshoz, de a megközelítés egy adatformátummal összefüggő probléma miatt meghiúsult. Ezután úgy döntöttek az amerikai űrhivatal illetékesei, hogy inkább a Szojuz útjára koncentrálnak. Eközben bőven marad idő a Cygnus programozási hibájának a javítására is. Így az Orbital Sciences cég magán-teherűrhajójának következő dokkolási kísérletét az eredetihez képest egy héttel elhalasztották.

A három űrhajós a Szojuz TMA-10M-mel a tervek szerint 2014 márciusának közepén tér majd vissza a Földre. Kotov már kétszer járt a világűrben, egy-egy féléves küldetésen; 2010-ben a 23-as ISS személyzetet vezette. Két társa újonc. Hopkins az első a NASA 2009-ben toborzott űrhajósainak 14-es csapatából, aki repülhet.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021