Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Progressz ment, Einstein jön
(Rovat: Az űrállomás és Oroszország, Az űrállomás és kontinensünk - 2013.06.13 07:15.)

Az orosz Progressz M-19M teherűrhajó kedden levált a Nemzetközi Űrállomásról, hogy helyet csináljon az érkező európai ATV-4 (Albert Einstein) teherűrhajónak.

A Zvezda modul hátsó részén levő dokkolóhely felszabadítása, amely június 11-én magyar idő szerint 15:58-kor történt meg, ezúttal nem volt rutinművelet. A teherűrhajó kamerája élő képet közvetített a Nemzetközi Űrállomástól (ISS) való távolodásáról. A felvételeken sérülés nyomait keresték. A Progressz április 26-i érkezése előtt ugyanis nem nyílt ki a Kursz rádiós navigációs rendszer egyik antennája. Bár az orosz teherűrhajó enélkül is rendben kapcsolódni tudott az ISS-hez, attól tartottak, hogy a beragadt antenna sérülést okoz azoknak a lézertükröknek az egyikén, amelyek a dokkolónyílás környékén vannak. Szerepük az európai ATV teherűrhajók automatikus precíziós megközelítésének segítése. (A szóban forgó antennát egyébként most utólag, az ISS-től való eltávolodáskor, amikor szerepe már nem volt, sikerült kinyitni.)


Távolodó Progressz. (Kép: NASA)

A sérült lézertükör veszélyeztethetné az Albert Einstein (ATV-4) június 15-én (magyar idő szerint 15:46-kor) esedékes dokkolásának biztonságát. A Progressz most készített videóképei alapján szerencsére nem találtak rendellenességre utaló jelet, de a felvételek felbontása nem túlságosan jó. Ezért nem árt az óvatosság. A csatlakozás előtt az Albert Einstein emiatt megszakítja majd a közeledést, és mintegy 250 m-es távolságban bekapcsolja a lézeres távolságmérő rendszerét. Ha a szakemberek mindent rendben találnak, folytatódhat a dokkolás. Ha mégsem, akkor visszavonulnak, és néhány napig parkolópályára állítják az európai teherűrhajót. Ez idő alatt az ISS űrhajósainak lesz ideje egy űrsétán kicserélni a lézertükröt. Június 5-i startja óta az ATV-4-gyel egyébként – gyakorlásképpen – olyan manővert is végeztek a földi irányítók, amelyre az ISS megközelítésének megszakítása esetén volna szükség.

Az űrállomásnál szokatlanul rövid időt töltött, nemrég eltávozott Progressz M-19M (más számozással 51P) csak június 19-én lép a légkörbe és semmisül meg a Csendes-óceán fölött. Előtte nyolc napon át kísérleteket végeznek vele Föld körüli pályán.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024