Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szojuz TMA-09M
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és az USA , Az Űrállomás és kontinensünk - 2013.05.29 07:15.)

Sikeresen elindult, és hat órán belül meg is érkezett a Nemzetközi Űrállomáshoz a legújabb orosz űrhajó, benne egy-egy orosz, amerikai és olasz utassal.

A Szojuz TMA-09M a megszokott helyről, a kazahsztáni Bajkonurból indult. A start pillanata május 28-án, magyar idő szerint 22:31-kor érkezett el.


A Szojuz TMA-09M utasai, balról jobbra Karen Nyberg (NASA), az űrhajó orosz parancsnoka, Fjodor Jurcsihin, és Luca Parmitano (ESA / Olaszország), a Szojuz hordozórakéta előtt. (Kép: NASA)

A repülés az előző, TMA-08M jelzésű Szojuz űrhajóval már utasokkal is kipróbált gyors módszerrel történt, amikor a korábban szokásos két nap helyett már kevesebb mint hat órán belül (négy teljes Föld körüli keringés alatt) eljutottak a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) való csatlakozásig. Ez a módszer pontos manőverezést igényel, és az űrhajósok végig az ülésükben kell maradjanak. A dokkolás magyar idő szerint már ma, május 29-én 4:10-kor történt. A mostani személyzet-utánpótlással ismét 6 fősre növekedett az ISS lakóinak száma. Nyberg, Jurcsihin és Parmitano most a 36., majd később a 37. állandó legénység tagjaiként szolgálnak. A tervek szerint november közepén térnek majd vissza a Földre.

Jurcsihin számára nem lesz újdonság a Szojuzon való repülés. Bár első, 10 napos űrutazására 2002-ben az Atlantis űrrepülőgép (STS-112) vitte, utána kétszer (2007-ben és 2010-ben) Szojuzokkal ment az ISS-re, hosszú távú repülésekre. Eddig három részletben összesen több mint egy évnyi időt, 370 napot töltött a Föld körül. Parmitano azonban újonc; Nyberg egyszer (2008-ban) már részt vett egy 14 napos Shuttle-repülésen.

Várható programjuk szokás szerint sűrű lesz. A számtalan tudományos kísérlet elvégzése mellett az űrállomáson való tartózkodásuk alatt hat űrsétát tartalmaz a munkaterv. Különböző teherűrhajók érkeznek és távoznak, sőt az Szocsiban rendezendő 2014-es téli olimpia (jelképes) lángja is megfordul majd a világűrben: ezt majd ők hozzák vissza a Földre. Az első nagyobb feladat június 11-én az elhasznált Progressz M-19M eltávolítása lesz a Zvezda modulról, mielőtt a következő európai teherűrhajó (ATV-4, Albert Einstein) megérkezik, várhatóan 15-én. Július 25-én a Progressz M-18M távolodik el a Pirsz modulról, hogy helyet csináljon a két nappal később érkező legújabb orosz teherűrhajónak. A következő japán teherszállító HTV pedig augusztus 3-án startol és 9-én érkezik, ha minden a jelenlegi menetrendnek megfelelően alakul.

A mostani legénység régebb óta fenn levő tagjai (Vinogradov, Miszurkin és Cassidy) szeptember 11-én indulnak haza a Földre a Szojuz TMA-08M kabinjában. Ez után Jurcsihin, Nyberg és Parmitano egy darabig magukra maradnak, egészen pontosan szeptember 27-ig. Ekkor érkezik a következő trió (Oleg Kotov, Szergej Rjazanszkij és Michael Hopkins) a Szojuz TMA-10M-mel. De közben jelentős esemény várható, az amerikai Orbital Sciences magáncég új Cygnus teherűrhajójának demonstrációs repülése. Bár az eddigi késlekedések fényében mérget nem lehet rá venni, a terv az, hogy a Cygnus szeptember 12-én startol, majd 5 napos repülés és megközelítés után fogják be az ISS robotkarjával, csatlakoztatva a Harmony modulhoz. A Cygnus eltávolítása október 17-én történhet meg.

Az olimpiai lángot november 7-én hozza a Szojuz TMA-11M-mel érkező váltás, amely a különös eseményre való tekintettel, a megszokott eljárástól eltérve, előbb ér az ISS-re, mint ahogy a leváltandó személyzet távozik. Jurcsihin, Nyberg és Parmitano végül november 11-én indul vissza, miután az olimpiai láng egy űrsétán – a történelemben először – megjárta a nyílt világűrt is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021