Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Itthon a 35-ös személyzet
(Rovat: Az űrállomás és Oroszország, Az űrállomás és az USA , Hazai kutatóhelyek és űripar - 2013.05.14 07:15.)

Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomásról a Szojuz TMA-07M három űrhajósa.

Az orosz űrhajó visszatérő egységében Roman Romanyenko orosz kozmonauta mellett a kanadai Chris Hadfield, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) 35. számú legénységének előzőleg leköszönt parancsnoka és az amerika Tom Marshburn foglalt helyet. A kazahsztáni landolás május 14-én, magyar idő szerint hajnalban, 4:31-kor történt.

A tavaly december 19-én indult Romanyenko, Hadfield és Marshburn számára eseménydús volt az a közel öt hónap, amit a világűrben töltöttek. Az ISS fedélzetén végzett számos tudományos kísérlet mellett a legutóbbi váratlan esemény, az energia-ellátó rendszer hűtőköreiből elillanó ammónia, egy elromlott ammóniaszivattyú kicserélése még az elmúlt szombaton, napokkal a visszatérés előtt is munkát adott Marshburnnek. Ő az űrállomáson tartózkodó másik amerikai űrhajós, Chris Cassidy segítségével egy hirtelen beiktatott öt és fél órás űrséta során végezte el a javítást.


Úgy tűnik, sikerült megállítani az ammónia szivárgását a nyolc közül az egyik napelemtábla elektromos rendszerének hűtőköreiben. Nem valamelyik vezeték lyukadt ki, hanem az ammónia keringtetését végző szivattyúnál volt a hiba. Ezt egy újra cserélték május 11-én. Bár az űrállomás normális működése nem volt veszélyben, még egy hasonló hiba esetén már le kellett volna állítani egyes tudományos kísérleteket is, hogy csökkentsék az energiafogyasztást. A földi irányítók így a biztonság kedvéért egy az űrállomás üzemeltetésében példa nélkül állóan gyors, két nap alatt megszervezett űrséta mellett döntöttek, mielőtt Marshburn visszaindult volna a Földre. (Kép: NASA)

Az ISS első kanadai parancsnoka, Hadfield azzal tette emlékezetessé űrutazását a nagyközönség számára, hogy az internetes közösségi média felhasználásával rengeteg látványos képet és rövid üzenetet tett közzé repülése során, sokakkal megosztva az űrrepülés élményét.

Az űrállomás fedélzetén egyelőre hárman maradtak: Pavel Vinogradov (az új parancsnok) és Alekszandr Miszurkin (mindketten Oroszországból), valamint Chris Cassidy (USA). A 36. személyzethez csatlakozik hamarosan Fjodor Jurcsihin (Oroszország), Karen Nyberg (USA) és Luca Parmitano (ESA/Olaszország). Az ő Szojuz TMA-09M űrhajójuk a tervek szerint két hét múlva, május 28-án startol Bajkonurból.

Búcsú az űrállomástól, Hadfield-módra. David Bowie Space Oddity című dalának ehhez a változatához a gitár- és az énekhangot az ISS-en vették fel.

A Szojuz legénységével együtt visszaérkezett az MTA Energiatudományi Kutatóközpont TRITEL-SURE kísérletének passzív detektorokat tartalmazó egysége, valamint a TRITEL dózismérő rendszer mérési adatait tartalmazó pendrive is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024