Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dokkolt a Szojuz TMA-05M az űrállomáshoz
(Rovat: Az űrállomás és Oroszország, Az űrállomás és az USA , Japán és az űrállomás - 2012.07.17 07:45.)

A három új űrhajós és három már fent levő társuk előtt mozgalmas időszak áll: az elkövetkező hat hétben két űrséta vár rájuk, és több teherűrhajó „mozgására” is készülhetnek.

A legújabb orosz Szojuz űrhajó több mint két teljes napon át tartó repülés után ma, magyar idő szerint nem sokkal reggel 7 óra előtt csatlakozott a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Rasszvet moduljához. A fedélzeten tartózkodó három űrhajós – Jurij Malencsenko (Oroszország), Sunita Williams (USA) és Akihiko Hoshide (Japán) – az ISS 32. számú személyzetében dolgozik majd.Fotók a Szojuz TMA-05M július 15-én végrehajtott indításáról: áldás, aztán felemelkedés. (Képek: NASA / Carla Cioffi)

A 32. személyzet programja igencsak zsúfoltnak ígérkezik. Már ezen a héten, a tervek szerint július 21-én startol a soron következő japán teherűrhajó (HTV). Másnap, 22-én az űrállomásnál jelenleg tartózkodó orosz Progressz M-15M teherűrhajót leválasztják, s mintegy 400 km-re eltávolítják. 24-én ez a Progressz visszatér a Pirsz modulhoz, és automatikus üzemmódban újból csatlakozik. A manőver célja egy a dokkolást segítő új típusú antenna kipróbálása.

Az ISS-t időközben lassan megközelítő japán HTV-t három nappal később, a menetrend szerint 27-én fogják be az űrállmás robotkarjával, hogy a Harmony modulon található dokkolónyíláshoz helyezzék. A csatlakozás másnapján nyitják egybe a japán teherűrhajót és az űrállomást.

Július 30-án megint a Progressz M-15M játssza a főszerepet. Ezúttal is eltávolodik, de már nem tér vissza. A belepakolt felesleges holmikkal együtt rövidesen elég a légkör sűrű rétegeiben. Távozásával helyet csinál a következő orosz teherűrhajónak. A Progressz M-16M startja ugyanis augusztus 1-jén várható. Mindjárt a repülés elején egy fontos próba következik. A Bajkonurból startoló orosz űrhajók – az ember nélküli Progresszek és az űrhajósokat szállító Szojuzok – az indítás után 34 keringést végeznek, mire bő két nap után elérnek a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az orosz repülésirányítók most a Progressz M-16M segítségével egy olyan új repülési tervet próbálnak megvalósítani, amelyben csupán 4 keringés után lehetséges az űrhajó pályának az űrállomáséhoz való igazítása. Így a dokkolás akár a start napján megoldható lenne. Ez nyilván pontosabb tervezést és manőverezést igényel, de azzal a nagy előnnyel kecsegtet, hogy a jövőben a Szojuzok utasainak sem kell két napon át a szűk űrhajóban szoronganiuk, mielőtt átszállnak a kényelmesen tágas űrállomásra. (Ha valami nem sikerülne, továbbra is működik a megszokott, 34 keringésen át tartó megközelítés.)

A teherűrhajók érkezésével és távozásával kapcsolatos műveletek mellett két, az űrállomáson kívül végzendő szerelési feladat (űrséta) is vár az ISS lakóira. Először augusztus 16-án Malencsenkón és a már korábban az űrállomásra érkezett Gennagyij Padalkán van a sor, majd Williams és Hoshide következik augusztus 30-án. Természetesen nem maradhatnak el a fedélzeti kísérletek sem, az élettudományoktól az anyagtudományokig. Az ISS lakóinak fennmaradó munkaidejét elsősorban ezeknek a végrehajtása foglalja el.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024