Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Rutinos trió indult az űrállomásra
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország, Az Űrállomás és az USA , Japán és az Űrállomás - 2012.07.15 08:45.)

Három ország egy-egy „veterán” űrhajósa a Szojuz TMA-05M fedélzetén ma indult el a Nemzetközi Űrállomás felé.

A start Bajkonurból július 15-én, magyar idő szerint hajnali 4:40-kor történt. A legújabb orosz Szojuz űrhajón Jurij Malencsenko (Oroszország), Sunita Williams (USA) és Akihiko Hoshide (Japán) repül, hogy két nap múlva, a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) érve megkezdje négy hónaposra tervezett munkáját, a 32. számú személyzethez csatlakozva. Feladatuk egyrészt az űrállomás mindennapos üzemeltetése, másrészt egy sor tudományos kísérlet elvégzése lesz. Fent jelenleg az orosz Gennagyij Padalka és Szergej Rjevin, valamint az amerikai Joe Acaba várja őket.


Balról jobbra: Hoshide, Malencsenko és Williams, egy start előtti bajkonuri űrruhás gyakorlaton, július 3-án. (Kép: NASA / Viktor Zelencov)

Érdekes évfordulós egybeesés, hogy ugyancsak július 15-én, de 37 évvel ezelőtt, 1975-ben indult az első nemzetközi emberes űrküldetés, a Szojuz–Apollo-program. A Szojuz-19 és az Apollo-18 ugyanazon a napon, hét és fél óra különbséggel startolt Bajkonurból, illetve a floridai Cape Canaveralről. Igazából ez volt az első lépés, amelyet a két nagyhatalom megtett az együttműködés útján, s ami végső soron az ISS megépítéséhez és közös üzemeltetéséhez is elvezetett. Jelenleg a százmilliárd dolláros űrállomás programjában öt különböző űrügynökség és 15 állam működik együtt.

Az 50 éves Malencsenkónak ez a mostani az ötödik űrrepülése. 1994-ben még a Mir űrállomáson kezdte űrhajós-pályafutását, eddig háromszor járt az ISS-en. A 7. legénységben (2003-ban) parancsnokként vett részt. A 46 éves Williams most másodszor indult hosszú időtartamú űrrepülésre. Az amerikai űrhajósnő 2006 és 2007 folyamán a 14. és 15. számú személyzetben szolgált. Az űrhajózási rekordok közé több dologgal is bekerült: eddig ő az a nő, aki a legtöbb űrsétát végezte (négyet), és a hölgyek közül senki sem töltött több időt a Föld körül egyetlen küldetésen, mint ő (majdnem 195 napot). A Japán Űrügynökség (JAXA) űrhajósa, a 44 éves Hoshide szintén nem újonc, most repül másodjára. Az űrállomáson 2008-ban járt, igaz, csak a 13 napos, STS-124 jelű űrrepülőgépes küldetésen, amikor a japán Kibo kutatólaboratórium került fel az ISS-re.

Szeptemberben, amikor Padalka, Rjevin és Acaba visszatér a Földre, Sunita Williams személyében női parancsnoka lesz az űrállomásnak, immár az eggyel megnövelt sorszámú, 33. személyzetben. (Ez lesz a második ilyen alkalom az égi laboratórium történetében: az ugyancsak amerikai Peggy Whitson 2008-ban a 16. sorszámú csapatot vezette.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023