Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Volt gép, nincs gép
(Rovat: Az űrállomás és Oroszország, Az űrállomás és az USA , A hét képe - 2011.06.10 07:15.)

Mi történt azzal a digitális fényképezőgéppel, amellyel Paolo Nespoli az űrtörténelmi fotókat készítette a Nemzetközi Űrállomásról, a hozzá kapcsolódó űrrepülőgépről és űrhajókról? Elégett a légkörben...

A Nikon D3X típusú fényképezőgépeket előszeretettel használják az űrhajósok. A hírek szerint egy ilyennel dolgozott az ESA olasz űrhajósa, Paolo Nespoli is, amikor május 23-án, a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) visszatérőben látványos felvételeket készített a komplexumról. Nespoli és két társa az orosz Szojuz TMA-20 űrhajóval jutott fel annak idején az ISS-re, és azzal is utazott vissza. A fényképsorozat jelentősége, hogy még sosem készültek olyan felvételek, amelyek az űrállomás környezetéből, egy külső nézőpontból az ISS-t és egy hozzá kapcsolt amerikai űrrepülőgépet mutatnák. Sőt többé már nem is készülnek, hiszen a Space Shuttle programjából csak egyetlen repülés van hátra.


Endeavour, ISS és a „többiek”. (Kép: NASA)

A fényképezőkép, amellyel a tegnap általunk is bemutatott képeket felvették, ugyanakkor sajnos nem kerülhet senki különleges űrgyűjteményébe, hiszen nem jutott vissza a Földre: elégett a légkörben. Szomorú sorsának az oka, hogy a Szojuz leszállókabinjában igen kevés a hely, ezért csak a legszükségesebb dolgokat hozhatják vele haza. A többi – ebben az esetben a 8000 dolláros Nikon – a Szojuz orbitális egységében marad, és azzal együtt, a légkör sűrű rétegeibe belépve, megsemmisül.


(Kép: Nikon)

Maguk a digitális képek egy memórikártyán tértek vissza, amit természetesen előzőleg eltávolítottak a gépből. A kártyának a tervezettnél kalandosabb lett a sorsa a landolás után, ezért is kellett annyi ideig várakozni, mire a NASA nyilvánosságra tudta hozni a fotókat. Nespolinak a személyes holmijai között kellett volna magával vinnie a memóriakártyát, de benn felejtette a Szojuz kabinjában. Ezért az nem „menekülhetett meg” attól a hosszadalmas hivatalos eljárástól, amit az orosz illetékesek a szabályok szerint végrehajtanak a földet ért Szojuz kapszula tartalmával, és ami után engedélyezték a kártya kivitelét az országból.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024