Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új orosz dokkolómodul az űrállomásra
(Rovat: Az Űrállomás és Oroszország - 2009.11.11 11:11.)

A Poiszk nevű egység kedden startolt Bajkonurból, Szojuz hordozórakétával, és csütörtökön „köt ki” az űrállomásnál.

A pontos indítási időpont november 10-én magyar idő szerint 15:22 volt. A veterán Szojuz rakéta különféle konfigurációkban immár 1750. alkalommal emelkedett a magasba, ezúttal a kazahsztáni űrrepülőtér 1. számú indítóállásából. A háromfokozatú hordozóeszköz a start után 9 perccel állította Föld körüli pályára a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szánt legújabb egységet. A Poiszk (magyar jelentése: kutatás) modul egyrészt újabb dokkolómodulként működik majd az orosz Szojuz és Progressz űrhajók számára, másrészt légzsilipként is használhatják az ISS űrhajósai, amikor űrsétát hajtanak végre.

Az új modult egy orosz Progressz teherűrhajó kiszolgáló egységéhez csatlakoztatták, így jut majd el két napig tartó utazást követően az ISS-re. A pályamódosításokat követő automatikus dokkolás várhatóan november 12-én 16:43-kor fejeződik be. A Poiszk az orosz Zvezda űrállomásmodulnak a Földdel átellenes oldalára kerül. Hosszú idő óta a Poiszk lesz az első fontos orosz szerkezeti egység, amivel az ISS-t bővítik. (Legutóbb 2001-ben került fel a mostanihoz hasonló Pirsz modul, amely a Zvezda átellenes, a Föld felé néző oldalán foglal helyet.)


A Poiszk modul rajza.

Az Enyergija vállalat által épített Poiszk (más nevén MRM-2, Mini Research Module-2) lesz az orosz szegmensen a negyedik dokkolóhely. Üzembe állításával több lehetőség nyílik egyrészt a jövendő Progressz teherűrhajók, másrészt az embereket szállító Szojuz űrhajók állomásoztatására az ISS-nél. Mióta 6 fő tartózkodik állandóan az űrállomáson, egyszerre két Szojuzt tartanak készenlétben, hogy szükség esetén mentőűrhajóként használva azokat, kimenekíthessék a bajba került űrhajósokat az ISS-ről. Amikor új váltás érkezik a legénységhez, akkor az őket feljuttató legújabb, harmadik Szojuzt is csatlakoztatni kell valahova. Ezért eddig a harmadik dokkolóhelyhez kapcsolódó Progressz teherűrhajót előzőleg el kellett távolítani az űrállomásról


A Poiszk (MRM-2) modul helye az űrállomáson. (Képek: NASA)

Már készül a hosszabb, nagyobb tömegű MRM-1 (Rasszvet, magyarul: hajnal) modul is, amely jövő májusban, egy amerikai űrrepülőgéppel (STS-132) juthat fel az ISS-re. Ez a Zarja modul alján kap helyet, ahol jelenleg is rendelkezésre áll egy dokkolóhely. Ezzel tehát nem növekszik majd az orosz űrhajók számára elérhető kapcsolódási pontok száma, csak megkönnyíti a mozgást az amerikai és az orosz dokkolóhelyek között.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021