Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szemétgyűjtés
(Rovat: Az űrállomás és kontinensünk, Az űrállomás és az USA , Környezetünk védelme - 2020.11.23 07:15.)

Az ISS-en tavasszal a helyére került Bartolomeo platformon az űrszemét összegyűjtésével kísérleteznek.

A Launchspace Technologies Corporation cég erről szóló szerződést kötött az Airbusszal, amelynek értelmében 12 hónapon át tartó kísérletsorozatot kezdenek az ISS Columbus moduljának külső részére tavasszal felszerelt Bartolomeo platformon.


A Bartolomeo platform az ISS Columbus moduljának külső oldalán. (Fantáziarajz: Airbus Defence and Space)

Terveik szerint a kísérletek 2022 elején kezdődnek, amelynek során a Launchspace a törmelékdarabok becsapódását vizsgáló eszközzel (Debris Impact Pads, DIP) méri az ISS-en az eszköz érzékelőibe csapódó törmelékbecsapódások számát és a becsapódások erejét. A kísérlettel készítenék elő a Launchspace által készítendő, alacsony Föld körüli egyenlítői pályára szánt űrszemétgyűjtő egységek (Debris Collection Units, DCU) működését. A DCU-kat egy október 28-án kiadott sajtóközleményük szerint olyanra tervezik, hogy azok képesek legyenek befogni az 1–50 milliméter nagyságú törmelékdarabokat, viszont kitérjenek a pályáikat keresztező műholdak elől. A Launchspace tehát olyan kisméretű törmelékdarabokat kíván összegyűjteni, amelyek méretüknél fogva a Földről követhetetlenek, így a velük való találkozás veszélye esetén riasztás sem adható ki. A kísérlethez a Bartolomeo elhelyezkedése az ISS-en különösen előnyös, mert a Columbus modul az űrállomás elöl haladó részén található, így közvetlenül érik a becsapódó törmelékszemcsék.

A Bartolomeo platformot az Airbus készítette, tavaly vitték fel az ISS-re a Dragon CRS-20 teherűrhajóval, majd tavasszal helyezték el a Columbus modul külső részén. A platformon kereskedelmi alapon működtetnek különböző kísérleteket, a rendszert az Airbus az ESA-val, a NASA-val és az ISS-t nemzeti laboratóriumként kutatási célra használó ISS National Laboratory szervezettel együttműködésben üzemelteti. A platformon 12, a szabad világűrben működő berendezés elhelyezésére van lehetőség, az egyes berendezések tömege 5–450 kg között lehet. Ahogy nő a platform kihasználtsága, és egyre újabb kísérleti berendezéseket helyeznek üzembe, az Airbus az adatok Földre továbbítására optikai kapcsolatot tervez kiépíteni, amely naponta 2 terabyte adatot küldhet a Földre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024