Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

REJTVÉNY: Takarítás
(Rovat: Az űrállomás és kontinensünk, Álmuk a világűr - 2020.11.02 07:15.)

Öt héten át tartó rejtvénysorozatunk fordulóiban a Babilon Kiadó Nemzetközi Űrállomásról szóló könyvét nyerhetik meg szerencsés olvasóink. Itt a negyedik kérdés!

Most jelent meg a Babilon Kiadó gondozásában, az elsősorban gyerekeknek – de nem csak nekik – szóló, népszerű Mi MICSODA sorozatban a Nemzetközi Űrállomás című kötet. Az olvasók 96 oldalon, sok érdekes információ, színes kép és magyarázó ábra segítségével megismerkedhetnek az űrrepülés alapjaival, történetével, az űrhajókkal és űrállomásokkal, és közülük is elsősorban az 1998-ban építeni kezdett, és várhatóan legalább még 2024-ig működő Nemzetközi Űrállomással (ISS). Megtudhatják azt is, hogyan élnek és mivel foglalkoznak az űrhajósok az ISS fedélzetén, milyen kísérleteket és megfigyeléseket végeznek.


Az űrállomás az emberiség egyetlen, különleges, a súlytalanságban hosszú időn át üzemelő kutatólaboratóriuma, immár két évtizede állandóan lakott. Az ISS-en, a felszín felett kb. 400 km-re keringve végzett munka néhány kitűnően képzett űrhajós kiváltsága. A kutatómunka és az űrállomás fenntartása, javítása mellett a Föld körüli pályán is el kell végezni a Földön is megszokott dolgokat. Itt most nem azokra a „kis- és nagydolgokra” gondolunk, amelyekről a legtöbben szoktak érdeklődni, ha szóba kerül az űrhajósok mindennapi élete – bár az űrvécé működéséről az olvasók a könyvben természetesen találnak olvasnivalót.

Negyedik heti rejtvénykérdésünk témája a takarítás. „Az űrhajósok zenehallgatás közben, jó hangulatban, közösen takarítják ki az ISS minden szegletét” – olvashatjuk a könyvben. Megfejtőinktől most azt kérjük, írják meg nekünk, hogy az ISS űrhajósainak szigorúan beosztott napirendjében rendszerint a hét melyik napján szerepel az űrállomás takarítása. A megfejtéseket (tehát a takarításra kijelölt napot) e-mailben, a beküldő nevének megjelölésével együtt kérjük eljuttatni az urvilag@urvilag.hu címre, legkésőbb november 6-án (pénteken) éjfélig. A helyes választ beküldők között a Babilon Kiadó frissen megjelent, Nemzetközi Űrállomás című könyvét sorsoljuk ki.


Akihiko Hoside (Hoshide) japán űrhajós porszívózik az ISS-en. A takarítást ott sem lehet megúszni... (Kép: NASA)

Ötfordulós rejtvénysorozatunk a jövő héten az utolsó felvonással folytatódik, így lesz még egy lehetőség a könyvnyereményre. Ráadásul a Babilon Kiadó felajánlott egy főnyereményt is azok számára, akik hétről hétre a legaktívabbak a játék minden fordulójában. Ez egy az ismeretterjesztő kiadványaikból összeállított könyvcsomag lesz, amelyet azok között sorsolunk majd ki a rejtvénysorozat lezártát követően, akik a legtöbb helyes választ adták a kérdéseinkre.

Manfred Baur: Nemzetközi Űrállomás. Fordította: Rónaszegi Éva. 96 oldal, Babilon Kiadó, Budapest, 2020. A kötet megvásárolható a könyvesboltokban. Közvetlenül a kiadó webáruházában kedvezményes (3896 Ft-os) áron juthatnak hozzá.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024