Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Névadó
(Rovat: Az űrállomás és kontinensünk, Európa igáslovai a világűrben , Álmuk a világűr - 2020.10.24 07:15.)

A 2012-ben repült ATV-3, azaz a harmadik európai teherűrhajó egy olasz fizikus, Edoardo Amaldi nevét viselte. Megvan második rejtvényfordulónk nyertese!

Most jelent meg a Babilon Kiadó gondozásában, az elsősorban gyerekeknek – de nem csak nekik – szóló, népszerű Mi MICSODA sorozatban a Nemzetközi Űrállomás című kötet. Az olvasók 96 oldalon, sok érdekes információ, színes kép és magyarázó ábra segítségével megismerkedhetnek az űrrepülés alapjaival, történetével, az űrhajókkal és űrállomásokkal, és közülük is elsősorban az 1998-ban építeni kezdett, és várhatóan legalább még 2024-ig működő Nemzetközi Űrállomással (ISS). Megtudhatják azt is, hogyan élnek és mivel foglalkoznak az űrhajósok az ISS fedélzetén, milyen kísérleteket és megfigyeléseket végeznek.


Az ajándékkönyvekért folyó verseny második fordulójában arra a kérdésre vártuk a választ olvasóinktól, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) automatikus teherűrhajó-sorozatában (Automated Transfer Vehicle, ATV) kiről kapta a nevét a harmadik példány, a 2012-ben az ISS-hez repült ATV-3. Nos, a névadó Edoardo Amaldi (1908–1989) olasz fizikus volt. Tudományos munkássága során az elemi részecskék fizikájával foglalkozott, Enrico Fermi tanítványa volt. Részese volt az antoproton felfedezésének, és ő találta ki a neutrínó elnevezést. Részt vett többek között az ESA egyik elődszervezete, az ESRO (European Space Research Organisation) megalapításában, és a kezdeti időkben a CERN (Conseil européen pour la recherche nucléaire), a részecskefizikai kutatások európai szervezete egyik vezetőjeként is dolgozott.


Edoardo Amaldi. (A kép forrása)

Köszönjük olvasóink aktivitását, a több mint 30 beküldött megfejtést, amelyek mindegyike helyes volt. A kérdés a jelek szerint nem volt túl nehéz – nem is szántuk annak. A teljes és hibátlan választ beküldők neve bekerült egy képzeletbeli sorsolási kalapba. Végül a szerencse Opre Noémi mellé szegődött, aki a Babilon Kiadó ajándékát, a Nemzetközi Űrállomás című könyv egy példányát nyerte. Vele hamarosan felvesszük a kapcsolatot, hogy a kiadó el tudja juttatni hozzá a nyereményét.

A Babilon Kiadó szívességéből még három héten át egy-egy hasonló ajándékkönyvet tudunk kisorsolni az Űrvilág olvasói között. Ráadásul a kiadó felajánlott egy főnyereményt is azok számára, akik hétről hétre a legaktívabbak a játék minden fordulójában. Ez egy az ismeretterjesztő kiadványaikból összeállított könyvcsomag lesz, amelyet azok között sorsolunk majd ki a rejtvénysorozat lezártát követően, akik a legtöbb helyes választ adták a kérdéseinkre. Így aki most nem nyert, az se adja fel a reményt. A jövő hét elején indul a következő rejtvényforduló!

Manfred Baur: Nemzetközi Űrállomás. Fordította: Rónaszegi Éva. 96 oldal, Babilon Kiadó, Budapest, 2020. A kötet megvásárolható a könyvesboltokban. Közvetlenül a kiadó webáruházában kedvezményes (3896 Ft-os) áron juthatnak hozzá.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024