Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Űrhajós osztálytárs
(Rovat: Az űrállomás és kontinensünk, Álmuk a világűr - 2020.10.17 07:15.)

A német Matthias Maurer csak utólag, 2015-ben került az ESA-űrhajósok csapatába, s jövőre a SpaceX Crew Dragon (Crew-3) űrhajójával repülhet először. Megvan első rejtvényünk nyertese!

Most jelent meg a Babilon Kiadó gondozásában, az elsősorban gyerekeknek – de nem csak nekik – szóló, népszerű Mi MICSODA sorozatban a Nemzetközi Űrállomás című kötet. Az olvasók 96 oldalon, sok érdekes információ, színes kép és magyarázó ábra segítségével megismerkedhetnek az űrrepülés alapjaival, történetével, az űrhajókkal és űrállomásokkal, és közülük is elsősorban az 1998-ban építeni kezdett, és várhatóan legalább még 2024-ig működő Nemzetközi Űrállomással (ISS). Megtudhatják azt is, hogyan élnek és mivel foglalkoznak az űrhajósok az ISS fedélzetén, milyen kísérleteket és megfigyeléseket végeznek.


Az ajándékkönyvekért folyó verseny első fordulójában arra a kérdésre vártuk a választ olvasóinktól, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) 2009-ben kiválasztott űrhajós osztályába ki került be utólag, csak 2015-ben. A csoportból ő az egyetlen, aki eddig még egyszer sem járt a világűrben. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi a nemzetisége, és hogy a beosztás szerint melyik lesz az az űrhajó, amelyen először utazhat majd a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Nos, a szóban forgó kiképzett űrhajós a német Matthias Maurer. Érdekes módon csak 2017-ben hozták a széles nyilvánosság tudtára, hogy ő is részt vesz a kiképzésben. Ha minden a tervek szerint alakul, az amerikai SpaceX Crew Dragon űrhajójának legkorábban talán 2021 szeptemberében induló Crew-3 jelzésű küldetésén vehet részt és utazhat az ISS-re, de három társának neve most még nem ismert.


Matthias Maurer az ESA Űrhajósközpontjában (EAC, Köln). (Kép: ESA / Sabine Grothues)

Köszönjük olvasóink aktivitását, a közel 30 beküldött megfejtést, amelyek helyesek és (egy kivétellel) teljesek is voltak. A teljes és hibátlan választ beküldők neve bekerült egy képzeletbeli sorsolási kalapba. Végül a szerencse Tuba-Rózsahegyi Zsuzsának kedvezett, aki a Babilon Kiadó ajándékát, a Nemzetközi Űrállomás című könyv egy példányát nyerte. Vele hamarosan felvesszük a kapcsolatot, hogy a kiadó el tudja juttatni hozzá a nyereményét.

A Babilon Kiadó szívességéből még négy héten át egy-egy hasonló ajándékkönyvet tudunk kisorsolni az Űrvilág olvasói között. Ráadásul a kiadó felajánlott egy főnyereményt is azok számára, akik hétről hétre a legaktívabbak a játék minden fordulójában. Ez egy az ismeretterjesztő kiadványaikból összeállított könyvcsomag lesz, amelyet azok között sorsolunk majd ki a rejtvénysorozat lezártát követően, akik a legtöbb helyes választ adták a kérdéseinkre. Így aki most nem nyert, az se adja fel a reményt. A jövő hét elején kezdődik a következő rejtvényforduló!

Manfred Baur: Nemzetközi Űrállomás. Fordította: Rónaszegi Éva. 96 oldal, Babilon Kiadó, Budapest, 2020. A kötet megvásárolható a könyvesboltokban. Közvetlenül a kiadó webáruházában kedvezményes (3896 Ft-os) áron juthatnak hozzá.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024