Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szojuz MSZ-13: hárman újra itthon
(Rovat: Az űrállomás és kontinensünk, Az űrállomás és Oroszország , Az űrállomás és az USA - 2020.02.06 11:30.)

Ma visszatért egy olasz, egy amerikai és egy orosz űrhajós a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Az ISS 61. számú személyzetének parancsnoka, az Európai Űrügynökséget (ESA) képviselő Luca Parmitano és orosz társa, Alekszandr Szkvorcov bő fél évvel (201 nappal) ezelőtt érkeztek fel, ugyanazzal a Szojuz MSZ-13 űrhajóval, amelynek a kabinjában most visszatértek. Amerikai kollégájuk, Christina Koch még korábban, a Szojuz MSZ-12-vel jutott fel az ISS-re, tavaly márciusban. Ő tehát majdnem egy egész évet (328 napot) dolgozott Föld körüli pályán, egy sor rekordot is felállítva. Ez volt a női űrhajósok körében a leghosszabb egyszerre teljesített küldetés, a korábbi rekordot Peggy Whitson tartotta 289 nappal. Sőt az amerikai férfi űrhajósok közül is csak Scott Kelly töltött több időt egyhuzamban az űrben. Koch most befejeződött első űrrepülésén hatszor végzett űrsétát (42 óra 15 perc összidőben), és részt vett az űrtörténelem első (aztán röviddel később a második) „csak női” űrsétáján is, ebben Jessica Meir volt a társa. Ő az amerikai Oleg Szkripocska és az amerikai Andrew Morgan társaságában egyelőre még az űrállomáson maradt. A 62. hosszú távú személyzet parancsnoki teendőit Szkripocska látja el, április közepén érkeznek majd a többiek, hogy újra 6 fősre egészüljön ki a létszám.


(Kép: NASA)

A Szojuz MSZ-13 utasai február 6-án, magyar idő szerint 10:14-kor értek földet Kazahsztán területén. Az ISS elhagyásától a landolásig kevesebb mint 4 óra telt el. Miután az orosz űrhajó lekapcsolódott az ISS-ről és eltávolodott tőle, szokás szerint szétvált a visszatérő egység az orbitális és szolgálati egységtől. Ez utóbbiakra többé már nem volt szükség, a sűrű légkörbe belépve megsemmisültek. A személyzetet szállító kabin is belépett a légkörbe, de a hővédő pajzsa megvédte a belsejét a mintegy 1600 °C-os hőségről, ami a nagy sebesség és a légellenállás miatt keletkezett. A sebesség további csökkentése az ejtőernyők feladata volt, majd legvégül, a földet érés előtti utolsó pillanatokban fékezőrakéták biztosították a viszonylag sima leszállást.

Parancsnoki teendői mellett Parmitano részt vett az Alfa Mágneses Spektrométer (AMS-02) nagyjavításában, az erre szánt négy űrséta közül az első háromban. Eközben ő is rekordot döntött, hiszen már a nevéhez kapcsolódik a leghosszabb összesített űrséta-idő (33 óra 9 perc) az európai űrhajósok között. Küldetésének tudományos programja Beyond néven futott, több mint 200 különféle kísérlet (köztük bő 50 európai) végrehajtását segítette az ISS fedélzetén. Köztük volt például az Analog-1 nevű, amelyben távolról irányított egy Hollandiában működő kőzetgyűjtő robotot.


Parmitano egyik űrsétáján, amikor éppen a Beyond küldetésnek a szkafandere karján levő jelvényére mutat. Az olasz űrhajós két részletben teljesített összesen 367 napjával az európai űrhajósok listájának élére került. (Kép: NASA)

S végül essen szó Szkvorcovról is. Ő már harmadik űrrepülésén van túl, az összesített 546 napos időtartamával az örökranglista 15. helyét foglalja el.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024