Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Jégkockák az ISS-en
(Rovat: Az Űrállomás és kontinensünk, Nyereség a kontinensnek - 2017.08.08 07:15.)

Olyan, mintha CubeSatok lennének, de a kockákba csak a kísérlet kerül, az energiát és az adatforgalmat a Nemzetközi Űrállomás biztosítja.

A Le Bourget-i repülési és űrhajózási kiállításon az ESA emberes űrrepülésekért felelős igazgatója, David Parker szerződést írt alá a Space Applications Services céggel, amelynek értelmében kereskedelmi alapon helyet biztosítanak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén súlytalansági kísérletek számára. Az „Ice Cubes”, azaz „jégkockák” nevű szolgáltatás kísérleteit az ISS európai, Columbus moduljában hajtják végre, az egyes kísérletek akár négy hónapon keresztül is folyhatnak.


A kísérleteket az ESA Columbus moduljában fogják elvégezni. A modulról Alexander Gerst német ESA űrhajós 2014. október 7-i űrsétája közben készítette ezt a felvételt. (Kép: ESA /NASA)

Az előkészítés közben a szakértői tanácsadást, majd az űrhajósoknak a kísérlet végrehajtására fordított munkaidejét a szerződés keretében biztosítják. A súlytalanságban legkülönbözőbb területeken végezhetők kísérletek, akár gyártási folyamatok továbbfejlesztésére is lehetőség van.


Az egyes kísérleteket CubeSat méretű, azaz 10 × 10 × 10 cm-es kockákban helyezik el, amelyekből húsz egy egységes darabot lehet az Ice Cubes rekeszében elhelyezni. (Kép: Space Applications Services)

Az Ice Cubes tulajdonképpen egy moduláris tároló, amely körülbelül akkora, mint egy mikrohullámú sütő, így becsúsztatható a Columbus modul valamelyik rekeszébe, ahol az ISS energiaellátó és adatrendszeréhez kapcsolódik, utóbbin keresztül továbbítják a kísérletek eredményeit a Földre.


Igény esetén több egységes, illetve eltérő alakú „jégkockák” is kialakíthatók. (Kép: icecubesservice.com)

A Space Applications Services társalapítója elmondta, hogy miközben az ESA a távolabbi világűr felderítésére helyezi tevékenysége súlypontját, aközben az alacsony Föld körüli pálya lehetőségeit rajtuk keresztül bárki számára elérhetővé teszi. Az áraikról annyit mondott el, hogy az oktatási intézményeknek kedvezményt adnak, de az egyetemeken kívül a kutatási szféra és az ipar érdeklődésére is számítanak, mert soha ilyen könnyen nem lehetett még kísérletet küldeni az ISS-re, mint rajtuk keresztül. Az első kísérletek egyébként már startra készek, jövőre kerülhetnek fel az ISS-re.


Az Ice Cubes egység elhelyezkedése a Columbus űrállomásmodul földi makettjének egyik rekeszében. (Kép: ESA)

A Space Applications Services már több mint harminc év tapasztalatot gyűjtött az űrbeli rendszerek tervezése, építése és működtetése terén.


A Columbus modul belső tere éjjel. A különleges megvilágítás egy, a zöldségnövények termesztésére vonatkozó kísérletnek köszönhető, a kísérletet Thomas Pesquet francia ESA-űrhajós idén végezte. (Kép: ESA / NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021