Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Éjszakai fotók az űrállomásról
(Rovat: Az Űrállomás és kontinensünk, A hét képe - 2012.04.09 08:15.)

Népszerűek a földi városok éjszakai világítását megörökítő felvételek. Nem is olyan egyszerű ilyeneket készíteni a Nemzetközi Űrállomásról. Az űrhajósok most hasznos segítséghez jutottak.

Az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa, a jelenleg a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén dolgozó holland André Kuipers volt az, aki nemrég üzembe helyezte NightPod nevű új „kameraállványt”, amivel még jobb minőségű éjszakai fényképeket készíthetnek majd. Mindenki, aki próbálkozott már éjszakai fotózással, tudja, hogy lassú zársebességet kell választani, hogy elegendő fényt gyűljön össze a gépben. A hosszú expozíciós idő alatt a kamera apró elmozdulásai rontják a kép minőségét. A hivatásos fotósok ezért állványt használnak, hogy élesebb képeket készíthessenek. Az ISS a Földhöz képest mintegy 7 km/s sebességgel halad, ezért még ha a kamera tökéletesen nyugalomban is van, az expozíciós idő alatt az űrállomás mozgását kompenzálni kell, különben a képeken a városi fények elmosódnak. Az ESA másik, tavaly repült űrhajósa, az olasz Paolo Nespoli például számos lélegzetelállító fotót készített kivilágított városokról, az ISS Cupola kilátómoduljából. Nagy gyakorlatot szerzett abban, hogy hogyan mozgassa a kezében tartott fényképezőgépet. Ezt nem könnyű eltalálni, így a kézi felvételek nem is mindig sikerülnek jól.

A feladat egyszerűsítésére az ESA, a holland Cosine céggel közösen egy a kamera finommozgatására képes állványt fejlesztett ki. A szerkezet lépes arra, hogy egy kijelölt földi pontra vonatkozóan kompenzálja az űrállomás pálya menti sebességéből adódó mozgást az expozíció ideje alatt. Az űrhajósok feladata annyi, hogy betáplálják az ISS aktuális pályaparamétereit. Ezután a NightPod meg is kezdheti a fotózást. Akát hat órán át, felügyelet nélkül végezheti a munkát. Úgy tervezték, hogy többféle kamerával is együtt tudjon működni.


A NightPod tesztelés közben, a Cupola földi változatába szerelve. (Kép: ESA / NASA)

Az űrhajósok el vannak ragadtatva a NightPod teljesítményétől. A képek élesebbek, több részlet kivehető rajtuk, mint korábban. Több éjszakán keresztül készített sorozatok utólagos számítógépes kombinálásával még jobb minőséget lehet elérni. S ez még csak a kezdet: a NightPod rendszer rugalmasan adaptálható más feladatokra. Így már most gondolkodnak azon, hogy például a csillagos égről is készítsenek vele hosszú expozíciós idejű felvételeket az űrállomás fedélzetéről.


A NightPod „származási helyének”, Hollandiának egy részlete. André Kuipers éjszakai felvételén jól kivehetők olyan nagyvárosok, mint Amszterdam, Utrecht, Rotterdam és Hága. (Kép: ESA / NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021