Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

ATV-4: Albert Einstein
(Rovat: Az űrállomás és kontinensünk - 2011.06.02 12:15.)

Bár jelenleg még csak a második európai teherűrhajó tartózkodik a Nemzetközi Űrállomásnál, az ESA már elnevezte a negyediket is.

Az európai automata teherűrhajók (Automated Transfer Vehicle, ATV) sorozatának harmadik tagja, az Edoardo Amaldi jelenleg már a végső összeszerelés és tesztelés fázisában van, 2012 februárjában emelkedhet a magasba Kourouból, Ariane-5 rakétával. A negyedik, az Albert Einstein a tervek szerint majd 2013 elején indulhat Föld körüli pályára.

A svájci ESA-küldöttség javasolta Einstein, minden idők talán leghíresebb tudósa nevét az ATV-4 számára. (Az űreszköz szerkezete egyébként jelentős részben svájci üzemekben készül.) Bár Einstein 1879-ben Ulmban (Németországban) született, de Svájcban tanult, és pályafutása kezdetén is ott dolgozott.


Az ATV-2 (Johannes Kepler) csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), 2011. február 24-én. (Kép: ESA)

Az ATV-sorozat Európa fontos hozzájárulása az ISS ellátásához és munkájának fenntartásához. A teherűrhajókat a hagyomány szerint jelentős európai tudósok tiszteletére nevezik el. Az ATV-4 (Albert Einstein) három fő részegységét különböző európai országokban gyártják. A víz, gáz, üzemanyag és más terhek szállítására alkalmas Integrated Cargo Carrier az olaszországi Torinóban készül. Az összeszerelésre, ami a németországi Brémában esedékes, decemberben viszik majd. A hajtóműveket és a hozzájuk tartozó hajtóanyagtartályokat tartalmazó modul (Equipped Propulsion Bay) eleve Brémában készül. A teherűrhajó „agyát” (Equipped Avionics Bay) az év végén szerelik hozzá.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024