Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MagISStra: európai program az űrállomáson
(Rovat: Az űrállomás és kontinensünk, Kontinensünk hajósai , Korszerű oktatás - 2010.12.20 07:15.)

Az ESA olasz űrhajósa, Paolo Nespoli megkezdte közel fél éves munkáját a Nemzetközi Űrállomáson. Mivel tölti majd idejét?

Nespoli mostani útja a harmadik alkalom, amikor az Európai Űrügynökség (ESA) valamelyik űrhajósa hosszú időtartamú repülést tud végrehajtani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. Az olasz űrhajós – aki 2007-ben egy rövid látogatás erejéig már járt az ISS-en – december 17-én érkezett az űrbázisra, és jövő májusig marad ott. Először a 26., majd a 27. számú személyzet tagjaként, fedélzeti mérnökként dolgozik majd. Útitársai a Szojuz TMA-20 űrhajó fedélzetén az orosz Dmitrij Kondratyev és az amerikai Catherine Coleman voltak.


Az ISS mostani teljes személyzete, nem sokkal a három új űrhajós megérkezése után. Az első sorban kékbe öltözve a három újonnan érkezett tag: a kép jobb szélén Paolo Nespoli, középen Kondratyev, balra Coleman. Hátul (balról jobbra): Alekszandr Kaleri, Scott Kelly és Oleg Szkripocska. (Kép: ESA / NASA TV)

A MagISStra nevet kapott repülési program több mint 30 különböző kísérletet foglal magában. Nem csak európai, de amerikai, japán és kanadai kutatók tervei alapján is készültek a súlytalanságban elvégzendő tudományos-technológiai kísérletek. Ezek öt különböző tudományterület – orvostudomány, folyadékok fizikája, sugárfizika, biológia, műszaki tudományok – érintenek. Az olasz űrhajós, mint kísérleti alany idegrendszerét, keringési rendszerét, anyagcseréjét, edzettségét számos alkalommal vizsgálják. Álmát műszerek figyelik, hogy a tapasztalatokat később a Földön, az álmatlanság kezelésében tudják hasznosítani. A folyadékokban a diffúziót kutatják, azzal a távlati céllal, hogy gazdaságosabban legyenek kitermelhetők a földi kőolajmezők. A geofizikai folyamatok, például a földi magma konvekciójának jobb megértésére ugyancsak készült folyadékkísérlet. Nespoli méréseket végez majd többek közt az ISS sugárzási környezetével és a súlytalanságban lezajló égéssel kapcsolatban. Részvételével igen könnyű és ellenálló anyagból vékony szálakat állítanak elő, és új berendezést állítanak üzembe a tengeri hajóforgalomnak a világűrből való követéséhez. Mindezek mellett Paolo Nespoli természetesen kiveszi részét az ISS üzemeltetésének, karbantartásának napi feladataiból is.


MagISStra „üvegház”. (Kép: Orbital Technologies Corporation)

Az ESA-űrhajós mostani útjának oktatási-ismeretterjesztő része két kezdeményezésen alapul. Az egyik (Mission X: Train Like an Astronaut, magyarul kb.: eddz, mint egy űrhajós) témája az egészség, a testedzés, az egészséges táplálkozás. A másik (Greenhouse in Space, üvegház az űrben) keretében növényi magokat keltetnek ki, figyelik a növények fejlődését, miközben a programban részt vevő 12-14 év közötti iskolások ugyanolyan magokkal és ugyanolyan eszköz segítségével fogják ezt csinálni, itt a Földön. Az olasz űrhajós az ESA speciális térhatású kamerájával filmezi majd az űrállomáson zajló mindennapi életet. Nagy hangsúlyt fektetnek a népszerűsítő tevékenységre is. Nespoli bejegyzései például rendszeresen megjelennek a Twitteren.

S végül néhány szó a program névadásáról. A latin magistra szó tanárnőt jelent, ezt kombinálták az űrállomás nevének rövidítésével (ISS). Az ESA tavaly nyáron ötletpályázatot hirdetett, s a végül nyertesnek választott elnevezésre Olaszországból érkezett a javaslat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024