Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb orosz modul a Nemzetközi Űrállomáshoz
(Rovat: Az Űrállomás és kontinensünk - 2005.07.09 10:30.)

Döntés született a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz sokfunkciós moduljának (MCM) befejezéséről.

A orosz Hrunyicsev űrcég vezetője Alekszandr Medvegyev sajtótájékoztatón ismertette a Nemzetközi Űrállomással kapcsolatos új Roszkozmosz-döntést. Oroszország fő űrkoordinációs szervezete a Roszkozmosz jóváhagyta a 2007-es pénzügyi támogatást, amelynek segítségével az ISS-hez egy újabb orosz műszaki-tudományos modul készülhet el.


A Nemzetközi Űrállomás orosz oldalának pályán lévő (pirosan számozott) és indítani tervezett egységei (lila): 1-Zarja irányítómodul; 2-Zvezda lakómodul; 3-Szojuz-TMA személyűrhajók; 4-Progressz teherűrhajó; 5-Pirsz zsilipkamra; 6-FGB-2 modul; 7-sokfunkciós modul (MCM); 8-tudományos-energetikai platform.

Nevezett modul, Medvegyev szerint 70 %-os készültségi állapotban van és lehetséges, hogy nemcsak a befejezése, de a startja is megvalósítható lesz 2007-ben.

Medvegyev sajtótájékoztatójáról szóló hírből nem világos, hogy egy új fejlesztésű modulról, vagy a Zarja irányító modul tartalékáról van-e szó. Annak idején, amikor az amerikaiak által finanszírozott, mintegy 20 tonnás Zarja modul készült, az oroszok megépítették a tartalék példányát is. Utóbbi FGB-2-ként jelzett egység indítására azért nem került sor, mert az FGB-1/Zarja Proton-startja 1998-ban jól sikerült és a modul ma is a Nemzetközi Űrállomás egyik alapvető egysége.

Az orosz űrszakértők egy időben sokat írtak az FGB-2 átalakításáról, esetleges eladásáról, de ezen akciók befejezéséről most nem számoltak be.

Horváth András

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021