Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton a Crew-7
(Rovat: Az űrállomás és az USA, Az űrállomás és kontinensünk , SpaceX - 2023.08.26 09:38.)

Négy főből álló nemzetközi csapat tart a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé a SpaceX űrhajójával.

A Crew Dragon típus Endurance nevű példánya a Crew-3 (start 2021. november) és Crew-5 (2022. október) után most harmadik alkalommal repül. A SpaceX a Crew-7 küldetés alkalmával is a NASA megbízásából hajt végre személyzetcserét az ISS-en. A mostani start időpontja augusztus 26-án magyar idő szerint 9:27 volt, a helyszín a floridai Kennedy Űrközpont 39A indítóállása, a hordozórakéta pedig szokás szerint egy Falcon-9. A rakéta ezúttal nem újra hasznosított, hanem gyári új első fokozattal (B1081) repült, amely a szárazföldre érkezett vissza.

A négy űrhajós ezúttal négy különböző országot képvisel. A parancsnok az amerikai Jasmin Moghbeli, a pilóta az ESA képviseletében a dán Andreas Mogensen, társaik Furukava Szatosi (Satoshi Furukawa, Japán) és Konsztantyin Boriszov (Oroszország). Ezt a Crew Dragon űrhajók hetedik szolgálatszerű repülése az ISS-hez a NASA-val kötött megállapodás alapján, de összességben a típus 11. útja emberekkel a fedélzetén.


A Crew-7 repülés résztvevői a Crew Dragon űrhajóban, gyakorlatozás közben. Balról jobbra Boriszov, Mogensen, Moghbeli és Furukava. Az ISS 69., majd 70. számú állandó személyzetében dolgoznak majd, az utóbbi vezetője Mogensen lesz. (Kép: SpaceX)

A szombati induláshoz vasárnapi érkezés társul, az űrhajó a startot követően közel egy nappal dokkol majd az űrállomás Harmony moduljának felső részéhez. Az űrhajós négyes várhatóan fél évet tölt az ISS-en, a jövő év első negyedévében térnek majd haza. Eközben a Crew-6 személyzete, akik márciusban érkeztek az űrállomásra, a visszaútjukra készülődnek. Erre a tervek szerint szeptember első napjaiban kerülhet sor.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024