Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dragon CRS-28
(Rovat: Az űrállomás és az USA, SpaceX - 2023.06.06 06:15.)

Két újabb kigördíthető napelemtáblával és egyéb rakománnyal elindult a SpeceX teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

A Dragon típus 28-adik teherűrhajós útja június 5-én magyar idő szerint 17:47-kor kezdődött meg egy Falcon-9 rakétával, a floridai Kennedy Űrközpont 39A startállásából. A Dragon nem egészen egy nap múlva dokkol automatikus üzemmódban az ISS amerikai szegmensének Harmony moduljához. Küldetése a tervek szerint három hétig tart, utána visszatér a Földre az addigra belepakolt eszközökkel és kísérleti mintákkal.


A harmadik és egyben utolsó pár iROSA (ISS Roll-Out Solar Arrays, vagyis az űrállomás megújuló napelemes energiaellátó rendszerének darabjai) a Dragon teherűrhajó külső (nem hermetizált) rakterében utaznak. A képen a NASA Kennedy Űrközpontjának szerelőcsarnokában az egyiket készítik elő a felbocsátásra váró Dragonban való elhelyezésre. Ha majd feljutnak és a robotkarral áthelyezik a táblákat, Steve Bowen és Woody Hoburg űrhajósok feladata lesz kibontani és beüzemelni azokat, két űrséta alkalmával. (Kép: NASA / Isaac Watson)

A NASA évek óta folytatja az ISS napelemes rendszerének megújítását, hogy az állomás üzemeltetésére és a kísérletek elvégzésére megfelelő mennyiségű elektromos teljesítmény álljon rendelkezésre. A cél, hogy biztosítsák az ISS működését 2030-ig, a jelenleg tervezett „nyugdíjazási idejéig”. Az eredeti napelemek hatásfoka az idő előrehaladtával természetesen csökken. Ráadásul 2025-ben érkezhet az Axiom Space magánfejlesztésű laboratóriumi modulja, amely további energiaigényt támaszt majd. Eddig már négy darab új típusú, hengerre feltekert, majd a helyszínen kibontott napelemtábla került fel egy-egy Dragon teherűrhajós küldetés alkalmával, 2021 júniusában és 2022 novemberében.


Két iROSA napelemtábla, még a Földön, kinyitott állapotban. A méreteket jól érzékeltetik az emberek, akik az előtérben állnak. (Kép: Deployable Space Systems)

Ami a belső rakteret illeti, ott a megszokott módon élelmiszert (például friss zöldségeket, gyümölcsöket, sajtot), ruházatot, kísérleti anyagokat és eszközöket, és egyéb, az ISS működtetéséhez szükséges alkatrészeket talál majd az állomás fedélzetén jelenleg dolgozó hét űrhajós, akiknek a feladata lesz a ki- és bepakolás. Utaznak alkatrészek például az ISS víztisztító berendezéséhez, amely alkalmas az űrhajósok vizeletéből ivóvíz előállítására. A felfelé vezető úton a rakomány teljes tömege 3304 kg. Ezen belül hat – öt kanadai és egy amerikai – nanoműhold (CubeSat) is felkerül az űrállomásra, amelyek később, a japán Kibo modulból kerülnek majd önálló pályákra.

A C208-as jelzésű, újra hasznosítható teherűrhajó-kabin számára a mostani a negyedik repülés, vagyis eddig már három alkalommal fordult meg az ISS-nél. A SpaceX készletében három példány található a típusból. Az emberek szállítására alkalmas Crew Dragon változatból négy, egy ötödik pedig most készül. A cég szerint egy-egy darab akár 15-ször is repülhet, így az elkövetkező években ki tudják elégíteni a várható teher- és személyszállítási igényeket, elsősorban az ISS-re.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024