Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dragon CRS-27
(Rovat: Az űrállomás és az USA, SpaceX - 2023.03.15 07:15.)

A SpaceX teherűrhajója a NASA megbízásából ellátmányt szállít a Nemzetközi Űrállomásra, de magával visz fél tucat CubeSatot is.

A Dragon űrhajó teherszállító változatának CRS-27 jelű küldetése a floridai Kennedy Űrközpontból indult március 15-én magyar idő szerint 1:30-kor (helyben még március 14-ét mutatott a naptár). A startot a SpaceX Falcon-9 hordozórakétájával hajtották végre, amelynek első fokozata most hetedik alkalommal repült.


A startra előkészített Falcon-9 rakéta a B1073 jelű első fokozattal a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásában. Érdekesség, hogy az újra hasznosított, legutóbb februárban repült fokozat az eddigi „leginkább elhasznált” példány, amelyet egy az ISS ellátására indított – akár emberes, akár teherszállító – küldetéshez alkalmaztak. A korábbi rekord ötször repült rakétafokozat volt. (Kép: SpaceX)

A CRS-27 a teherűrhajó (a C209-es példány) harmadik repülése, a visszatérő kabin a CRS-22 és CRS-24 küldetések során már járt a világűrben és az ISS-nél. Most az űrállomás amerikai szegmense Harmony moduljának elülső részéhez érkezik majd, a dokkolás március 16-án, magyar idő szerint valamivel délután 1 óra előtt várható.

A teherűrhajóval közel 2852 kg tömegben új tudományos kísérleti berendezések és anyagok kerülnek az ISS-re, továbbá a személyzet számára élelmiszert, ellátmányt és eszközöket is elhelyeztek a hermetizált raktérben. A rakományban hat CubeSat is megtalálható, a kanadai és amerikai űreszközök később állnak önálló Föld körüli pályára. A Dragon a tervek szerint egy hónapot tölt az ISS-hez csatlakozva, mielőtt a belepakolt kísérleti mintákkal visszatérne a Földre.

Közel 60 különböző tudományos és technológiai kísérlet utazik, főleg a kabin belsejében. A külső raktérben kapott helyet az amerikai hadsereg által finanszírozott, nyolc technológiai kísérlettel készült, féltonnás STP-H9 (Space Test Program-H9) műszeregyüttes. Ezt az ISS-hez való megérkezés után a kanadai robotkar segítségével áthelyezik az űrállomás, közelebbről a japán Kibo laboratóriumi modul külső részére, ahol legalább egy évig működik majd. Többek között lézeres úton való energiatovábbítással kísérleteznek. Az eddigi hasonló űrkísérletek során nem próbálkoztak 1 m-nél nagyobb távolságú átvitellel, és a hatásfok nem haladta meg az 1%-ot. A mostani SWELL (Space Wireless Energy Laser Link) kísérlet esetében egy 1,7 m hosszú cső belsejében végzik a próbákat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024