Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dragon CRS-26
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, SpaceX - 2022.11.27 07:15.)

A SpaceX teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) visz ellátmányt és alkatrészeket a NASA megbízásából.

A Falcon-9 rakéta, amely a legújabb Dragon teherűrhajót bocsátotta Föld körüli pályára, november 26-án magyar idő szerint 20:20-kor emelkedett a magasba a NASA floridai Kennedy Űrközpontjának 39A starthelyéről.


Az időjárás a korábban kijelölt időpontban, november 22-én nem sok eséllyel kecsegtetett. Végül nem is tudott elindulni a Dragon CRS-26, amelyet a fénykép a start előtt az indítóhelyen felállítva mutat. (Kép: SpaceX)

Ha minden a tervek szerint alakul, a Dragon másnap déltájban érkezik meg és dokkol az ISS-nél. A teherűrhajó rakománya összesen mintegy 3,5 tonna tömeget tesz ki. Ebben megtalálhatók tudományos kísérleti eszközök és berendezések, egyebek mellett amerikai középiskolák és egyetemek diákjainak kísérletei is kristálynövesztés, növénybiológia, fizika és mikrobák kutatása témáiban. A Girl Scouts of America és Space Kids Global szervezetek pedig sórákokkal, hangyákkal és növényi sejtekkel végeznek kísérleteket a súlytalanságban, az ISS fedélzetén. Természetesen szokás szerint számtalan kísérlet utazik cégek, egyetemek és kutatóintézetek megbízásából is.

A CRS-26 a külső (nem hermetikus) rakterében újabb két egységet szállít fel az ISS új napelemtáblái (International Space Station Roll Out Solar Arrays, iROSA) közül. Ezek az űrállomás villamos energiával való ellátását segítik majd, ezeket november végén és december elején űrséták alkalmával telepítik. A további, a Dragonon utazó berendezések között az ISS életfenntartó rendszerébe szánt, valamint testedzést segítő és orvosi eszközök is találhatók. Kilenc, amerikai, kanadai, brazil, olasz, tajvani és indonéz érdekeltségű, később önálló pályákra kerülő kis CubeSat is része a rakománynak.

A Dragn CRS-26 a tervek szerint másfél hónapig marad az ISS-nél, ami két héttel hosszabb a tipikus teherszállító Dragonok ott töltött idejénél.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023