Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Beragadt napelemek
(Rovat: Az űrállomás és az USA - 2022.11.08 19:15.)

A hétfőn indított Cygnus NG-18 teherűrhajó két kör alakú napelemtáblája közül csak az egyik nyílt ki. Vizsgálják, hogy meg lehet-e vele biztonságosan közelíteni a Nemzetközi Űrállomást.

A Northrop Grumman teherűrhajójának napelemeit mintegy három órával a Föld körüli pályára állás után kezdték el kinyitni. A két kör alakú UltraFlex tábla együtt 3,5 kW elektromos teljesítménnyel szolgál az űreszköz fedélzeti rendszerei számára. De a folyamat nem járt teljes sikerrel: míg az egyik szerkezet gond nélkül kinyílt, a másiknak ez nem sikerült. A gyártó és a NASA szakemberei így vizsgálni kezdték a helyzetet és a megoldási lehetőségeket.


Ez a kép még az előző, NG-17 jelű Cygnus teherűrhajóról készült, rajta mindkét napelemtábla gond nélkül kinyílt. (Kép: NASA)

Az első adatok szerint a napelemes kapacitás fele is elegendő lenne a teherűrhajó elsődleges küldetésének végrehajtásához, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) eléréséhez és a 3707 kg-nyi rakomány célba juttatásához. Azt viszont ki kell dolgozni, hogy mennyiben szükséges megváltoztatni a robotkaros befogás és az ISS-hez való dokkolás folyamatát. A NASA-nak mindenekelőtt el kell döntenie, hogy biztonságos-e a nem teljes értékű teherűrhajó hozzákapcsolása az űrállomáshoz. A műveletek közben a rázkódástól például akár váratlanul ki is nyílhat a szerkezet, ami gondokat okozhat, ha nem vigyáznak. A befogást és dokkolást eredetileg november 9-én magyar idő szerint 9:30 körülre tervezték, de meglehet, hogy a Cygnus több időt tölt majd az ISS közelében, önállóan keringve.

Az eddigi Cygnus teherűrhajókon mindig rendben kinyíltak a napelemek, de egy hasonló konstrukciójú, nagyobb méretű példánnyal gondok adódtak a NASA Lucy kisbolygókutató űrszondájának 2021. októberi indítását követően. Ott az egyik táblát nem sikerült teljes mértékben kinyitni és rögzíteni. Mivel a Lucy esetében bőven volt erre idő, a mérnökök hónapokon át próbálkoztak a megoldással, de csak részsikert értek el. Szerencsére úgy tűnik, hogy így is elegendő elektromos teljesítményt adnak majd a Lucy napelemei.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024