Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Crew-5: négyen elindultak
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Az Űrállomás és Oroszország , Japán és az Űrállomás - 2022.10.05 18:10.)

Két amerikai, egy-egy japán és orosz űrhajós tart a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé a SpaceX Crew Dragon űrhajójával.

A Falcon-9 rakéta október 5-én magyar idő szerint 18:00-kor emelte a magasba a négyest szállító űrhajót. A start Floridából, a NASA Kennedy Űrközpontja 39A indítóállásából történt. A Crew Dragon űrhajó Endurance nevű példánya egyszer már járt az űrben (Crew-3).


Hurrikán után, indítás előtt. A Falcon-9 rakéta ezúttal vadonatúj első fokozattal startolt. (Kép: NASA / Joel Kowsky)

Az utasok egyike, az első űrrepülésére indult Anna Kikina (38 éves) két évtizede az első orosz nő, aki amerikai űreszköz fedélzetén repül. Róla a minap részletesen is írtunk, mint a rendkívül kevés orosz űrhajósnő egyikéről, s az egyetlenről, aki jelenleg az űrhajós csapat aktív tagja. (A Kikinához kapcsolódó sorozatunk második részére sem kell már sokat várni. – A szerk.) Az orosz űrhajós repülése ezen túl is egy új fejezet kezdete a két ország együttműködésében, hiszen most először repül az ISS-re orosz űrhajós amerikai kereskedelmi űrhajón. Cserébe amerikai utasok is lesznek az orosz Szojuz űrhajókon. Ez nem ritkaság ugyan – sőt hosszú évekig a NASA kizárólag íg tudta eljuttatni űrhajósait az ISS-re –, de mostantól nem fizetnek az útért, hanem pénzmozgás nélküli cserékről van szó. A megállapodás lényege, hogy minden időben legyen legalább egy amerikai és orosz űrhajós az űrállomás fedélzetén, akkor is, ha valamilyen váratlan okból egy űrhajónak el kellene hagynia a bázist.


A Roszkoszmosz űrhajósa, Anna Kikina gyakorlatozás közben a SpaceX kaliforniai (hawthorne-i) központjában. (Kép: SpaceX)

A Crew-5 a SpaceX ötödik szolgálaszerű emberes repülése az ISS-re a NASA megbízásából. (A cég a mostanival együtt összesen már nyolc emberes küldetést indított, ha beleszámítjuk a Crew Dragon próbarepülését is az ISS-hez, valamint két magánfinanszírozású utat.) A négyfős személyzet parancsnoka egy amerikai űrhajósnő, Nicole Aunapu Mann (45), aki korábban ezredesi rendfokozatban a tengerészgyalogság tesztpilótája volt. Hozzá is kapcsolódnak érdekességek, hiszen ő az első nő az észak-amerikai őslakosok leszármazottai közül, aki a világűrbe indul, és az eddigi Crew Dragon repülések során még sosem volt női parancsnok.

A Crew-5 másik amerikai utasa, Josh Cassada (49) a haditengerészetnél volt pilóta, nagyenergiás fizikából szerzett doktori címet. Ahogy Kikina és Mann, úgy ő is újonc űrhajós. Nem úgy japán társuk, Vakata Koicsi (Koichi Wakata, 59), aki nem kevesebb mint ötödik alkalommal jut el Föld körüli térségbe. Volt már űrrepülőgép és orosz Szojuz űrhajó utasa is, tehát a Crew Dragon a harmadik típus, amelyet kitanult és most kipróbál. Eddig összesen 347 napot repült. Mire jövőre véget ér mostani küldetése, a leggyakorlottabb (vagyis a leghosszabb időt a világűrben töltött) nem orosz és nem amerikai űrhajós válhat belőle.

A Crew Dragon a menetrend szerint másnap, 6-án 22:57-kor dokkol automata üzemmódban az ISS Harmony moduljánál. Mann, Cassada, Vakata és Kikina mintegy öt hónapon át dolgozik majd az űrállomáson. Akiket leváltanak, a Crew-4 személyzet, idén áprilisban érkeztek, és az új csapat jövetele után öt-hat nappal térhetnek majd haza.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021