Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dragon CRS-25: visszatért
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, SpaceX - 2022.08.21 07:15.)

A SpaceX teherszállító űrhajója 34 napot töltött a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS).

A Dragon CRS-25 július 15-én startolt Floridából, és most a félsziget partjai közelében tért vissza a tengerbe. A leszállás augusztus 20-án magyar idő szerint 20:53-kor történt.


A Dragon teherűrhajó 19-én 17:05-kor vált el az ISS Harmony moduljától, miközben a komplexum a Csendes-óceán fölött, 416 km-es magasságban repült. (Kép: NASA TV / Spaceflight Now)

A teherűrhajó hermetizált kabinjában közel 2 tonnányi rakomány, benne kísérleti minták és egy vizsgálatra és javításra váró űrruha tért vissza a világűrből. Ez utóbbi volt az, amelynek sisakja márciusban, Matthias Maurer német ESA-űrhajós űrsétája alkalmával vizesedett. Emiatt azóta az amerikai szegmensből csak sürgős esetben használhatnák a szkafandereket.

A légkörbe való belépés előtt a Dragonról szokás szerint levált, majd nem sokkal később a levegőben elizzott a kiszolgáló egység. A többször újra felhasználható kabint kezdetben hővédő burkolat védte a forróságtól, majd a lejjebb érést és lelassulást követően kibomlottak az ejtőernyők, amelyekkel a Dragon a vízre szállt. A helyszín ezúttal az Atlanti-óceán volt, a Cape Canaveral bázistól északkeletre. Ott a SpaceX hajója várta, amelynek a fedélzetére emelték. Először az idő szempontjából kritikus kísérleti mintákat emelték ki, hogy azokat minél előbb megkaphassák az illetékes kutatócsoportok. Ezeket helikopterrel szállították tovább a NASA Kennedy Űrközpontjába.

Ezzel befejeződött a SpaceX 25. teherszállító küldetése az ISS-re a NASA megbízásából. A Dragon teherűrhajók immár majdnem egy évtizeddel ezelőtt, 2012 októberében kezdték a szolgálatot.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021