Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kicsit késik a következő Crew Dragon
(Rovat: Az űrállomás és az USA, SpaceX - 2022.07.27 07:15.)

A SpaceX űrhajóját legkorábban szeptember végén indíthatják, a rakéta szállítás közben keletkezett sérülése miatt.

A Crew-5 jelű küldetés a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) eredetileg szeptember elején startolt volna. Az új indítási időpontot most legkorábban szeptember 29-re teszik.

A gyári új Falcon-9 rakéta az építésének helye, a kaliforniai Hawthorne és a SpaceX tesztlétesítménye, a texasi McGregor között ugyanis kisebb balesetet szenvedett. A közúti szállítás közben ugyanis egy hídnak ütődött. A szakemberek most kicserélik a két fokozatot összekötő és a második fokozat egyetlen Merlin hajtóművét védő, a rakéta felső harmadánál található sötét színű részt (interstage), valamint egyes fedélzeti berendezéseket is. Előzőleg alaposan megvizsgálták az egész szerkezetet, de úgy találták, hogy más részegységek nem károsodtak a szokatlan incidens nyomán. A gyárból kikerült új rakéták hajtóműveit szokás szerint Texasban tesztelik, mielőtt a starthelyre – ezúttal – szállítanák a Falcon-9-et.

A Crew-5, ha elindul, a Crew Dragon ötödik olyan útja lesz az ISS-hez, amelyen hosszú távú űrrepülésre visz személyzetet. A parancsnok az amerikai Nicole Mann lesz, aki társaival együtt 6 hónapot tölt majd az űrállomáson. Ők az ugyancsak amerikai Josh Cassada, a japán Vakata Koicsi (Koichi Wakata) és az orosz Anna Kikina. Ez utóbbi lesz egyébként az első orosz, aki a SpaceX űrhajóján jut a világűrbe. Július 15-én ugyanis végre megállapodott a NASA és a Roszkoszmosz a kölcsönös személyzetcserék részleteiben. Praktikus okokból fontos, hogy minden eshetőségre felkészülve is biztosítsák az amerikaiak és az oroszok jelenlétét is az ISS-en. Így az orosz Szojuzokon amerikai, míg a másik fél kereskedelmi űrhajóin orosz utasok is lesznek, kölcsönösségi alapon.

A tegnapi nap orosz–amerikai vonatkozású híre volt az ISS jövőjével kapcsolatban, hogy (ismét) bejelentették: Oroszország 2024 után kiszáll az együttműködésből. Ezt ezúttal a Roszkoszmosz újonnan kinevezett vezetője, Jurij Boriszov mondta. A NASA egyelőre szintén csak a sajtóból informálódhatott a dologról, hivatalos értesítést ugyanis még nem kaptak az orosz partnertől.


Anna Kikina a SpaceX űrruhájában, kiképzés közben. (Kép: SpaceX)

A Crew-5 most bejelentett késése azt jelenti, hogy előbb fog érkezni az ISS-hez a következő Szojuz, az MSZ-22 sorszámú. Fedélzetén két orosz, Szergej Prokopjev parancsnok, Dmitrij Petyelin (újonc), valamint amerikai részről Francisco Rubio (ugyancsak újonc) repül. Ha minden a menetrend szerint alakul, ők szeptember 21-én indulnak, a korábbi Szojuz utasai 29-e környékén térnek vissza.

A Crew-5 repülést a Crew Dragon típus Endurance nevű példánya teljesíti majd, amely eddigi egyetlen, Crew-3 jelű útjáról májusban tért haza.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024