Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dragon CRS-25: elindult
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, SpaceX - 2022.07.15 08:15.)

A SpaceX teherűrhajója a NASA megbízásából utánpótlást szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A start július 15-én magyar idő szerint 2:44-kor (Floridában akkor még 14-én este 20:44-kor) volt. Egy Falcon-9 hordozórakéta a Kennedy Űrközpont 39A starthelyéről indította a Dragon CRS-25 jelzésű küldetését, amely több mint egy hónapos késést szedett össze, mire kijavították a hidrazin hajtóanyag szivárgását. Közben a leszálláshoz használt ejtőernyőket is kicserélték a biztonság kedvéért, ha netán károsodtak volna a szivárgás következtében. (Az első vizsgálatok szerint nem, így várhatóan felhasználhatók lesznek egy későbbi alkalommal.)


(Kép: NASA TV)

A Dragon a felemelkedés után 12 perccel önállósult alacsony Föld körüli pályán, és magyar idő szerint 16-án délután, 17:20 körül csatlakozik majd az ISS-hez. A Falcon-9 ötödik útját teljesítő első fokozata az Atlanti-óceánon várakozó úszó platformra érkezett vissza. Korábban az emberes Crew-3 és Crew-4 Dragon küldetésekhez, a teherűrhajó CRS-22 repüléséhez, valamint a török Türksat-5B távközlési hold pályára állításához használták. A mostani volt a SpaceX idei 30. indítása. A felgyorsuló tempóra jellemző, hogy alig múlt el az év közepe, és máris megközelítették a tavalyi egész éves 31-es számot.

A Dragon CRS-25 összesen 2668 kg rakományt visz magával. Ebben tudományos kísérleti berendezések és anyagok, a személyzet számára küldött ellátmány, az űrsétákhoz használt és egyéb berendezések kaptak helyet. A hasznos teher kisebb hányada, 544 kg az űrhajó külső, nem hermetikus rakodóterében utazik. A rakomány néhány eleméről a start késéséről beszámoló korábbi cikkünkben már írtunk. A teherűrhajó későbbi indítás céljából hat nanoműholdat (CubeSat) is magával visz. Közülük a TUMnanoSAT lesz Moldova első saját műholdja.

A Dragon CRS-25 várhatóan bő egy hónapig tartózkodik majd az ISS-nél, mielőtt visszatérne és Florida környékén a tengerben landolna. A tervek szerint mintegy félszáz tudományos kísérlet eredményét, valamint javítást vagy cserét igénylő berendezéseket szállít a Földre. Ez utóbbi kategóriában megemlítendő az a szkafander, amely márciusban Matthias Maurer német ESA-űrhajósnak gondot okozott a sisak vizesedésével. Azóta a NASA felfüggesztette a nem létfontosságú űrsétákat az ISS-en. A szakemberek remélik, hogy az űrruha megvizsgálása után kiderítik a hiba okát.

A következő amerikai teherűrhajó egy Cygnus lesz, a Northrop Grumman űreszköze várhatóan október közepén indul. Idénre jut még egy teherszállító Dragon is, a CRS-26, rajta újabb napelemtáblákkal, amelyeket – ha már újra lehet – űrséta során kell telepíteniük a bázis űrhajósainak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021