Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dragon CRS-25: egyelőre elnapolva
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, SpaceX - 2022.06.10 07:15.)

A NASA és a SpaceX elhalasztotta a teherűrhajó eredetileg mára tervezett indítását, hogy kivizsgálhassák a hajtóművek feltételezett üzemanyag-szivárgását.

A SpaceX teherűrhajója június 10-én indult volna Floridából egy Falcon-9 rakétával, hogy a NASA megbízásából ellátmányt és kísérleti anyagokat szállítson a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Június 6-án azonban az amerikai űrhivatal közleményben tudatta, hogy a feltöltéskor a monometil-hidrazin (MMH) szivárgására utaló jeleket észleltek, ezért a vizsgálatok megnyugtató lezárásáig a teherűrhajó indítását elhalasztják. A rendellenességet a Dragon manőverezéséért felelős – többek közt az ISS megközelítésekor és elhagyásakor, valamint a küldetés végén a légkörbe lépéskor is használt – Draco hajtóművek rendszerében találták.


Az ISS-ről idén januárban fényképezett előző Dragon teherűrhajó, oldalán három Draco hajtómű látható. Ezek a hajtóművek MMH és dinitrogén-tetroxid üzemanyagot használnak. (Kép: NASA)

Módosított startdátumról most annyit tudni, hogy június 28-nál korábban nem lesz. Ha engedélyt kap az indulásra, a Dragon CRS-25 rakományában egyebek mellett a légkörben található ásványi por vizsgálatára szolgáló földmegfigyelő berendezés, valamint a varrott sebek gyógyulását, az immunrendszer öregedést vizsgáló kísérletek is találhatók. Feljut az ISS-re egy diákkísérlet, amelyben biopolimerek felhasználásával a marsi és holdi regolithoz hasonló anyagból téglákat próbálnak előállítani.

A lehetséges hajtóanyag-szivárgás már a második közelmúltbeli probléma a Dragonokkal kapcsolatban. Május 24-én a NASA bejelentette, hogy a SpaceX kicseréli a következő emberes Dragon űrhajó (Crew Dragon) hővédő pajzsát, amely nem felelt meg a tesztek során. Az az űrhajó várhatóan szeptemberben startol az ISS-hez, fedélzetén a Crew-5 jelű küldetés legénységével. Egyúttal cáfolta az űrügynökség, hogy az Axiom Ax-1 küldetésének végén, a landoláskor bármi probléma lett volna a hővédő rendszerrel.

A hónap elejének híre volt, hogy a NASA az ISS személyzetcseréjének fennakadásoktól mentes lebonyolítása érdekében, a már eddig lekötötteken túl öt újabb Crew Dragon utat szeretne megrendelni a SpaceX-től. Ezzel akár 2030-ig biztosítható lenne az űrállomás kiszolgálása – az amerikaik szándékában áll addig üzemben tartani az ISS-t –, és lehetőséget adna arra, hogy sietség nélkül, biztonságosan beüzemeljék a Boeing sokat késő Starliner űrhajóját. Ha megszületik a megállapodás, akkor 14-re nőne a NASA által a SpaceX-től megrendelt szolgálatszerű Drew Dragonok összes száma.

Eredetileg mind a Boeing, mind a SpaceX hat repülésre kapott megrendelést az új űrhajójuk sikeres tesztjeit követően. Mint az jól ismert, a Boeing még az elsőig sem jutott el – most legkorábban 2023 végére várható az első –, a SpaceX viszont áprilisban indította a negyediket (Crew-4). Idén februárban 776 millió dollárért már további három repülést kötött le náluk a NASA, ezeken felül várható az újabb öt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021