Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Landolt a Starliner Új-Mexikóban
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Űrturisták és magánűrhajók - 2022.05.26 10:30.)

Sikeresen visszatért OFT-2 jelű, második automatikus tesztrepüléséről a Boeing új űrhajója.

A CST-100 Starliner – egyelőre még emberek nélkül a fedélzetén – a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) járt. Magyar idő szerint május 20-án indult, másnap érkezett meg és dokkolt az amerikai szegmens Harmony moduljánál.

Hat napon át tartó küldetése sikeres befejezéseként a Starliner kabinja május 25-én 0:49-kor landolt az Új-Mexikó állam területén fekvő White Sands bázison. Az időeltolódás miatt a helyszínen akkor még nappal, május 24-én délután 18:49 volt. A Starliner mintegy 4 órával a földre érés előtt kapcsolódott le az űrállomásról. A légkörbe lépést megelőző pályamódosító manőver után a kabinról levált a kiszolgáló modul, amely később elizzott a sűrű légkörbe. A majdan a legénységet is szállító kabin esetében ezt a hővédő burkolat akadályozta meg. Az ereszkedés utolsó fázisában a két fékezőernyű, majd a három fő ejtőernyő feladata volt a sebesség csökkentése. A sima landolást felfúvódó légpárnák segítették, amelyek a hővédő burkolat leválasztása után váltak használhatóvá. A SpaceX tengerre leszálló Crew Dragon űrhajójától eltérő módon a Starliner szárazföldre érkezik vissza.


A Starliner OFT-2 küldetés utolsó pillanatai az ejtőernyős ereszkedéssel. (Kép: NASA / Bill Ingalls)

Közvetlenül a landolás után a NASA és a Boeing illetékesei előzetesen sikeresnek nyilvánították a tesztrepülést. Maga a visszatérés tökéletesnek tűnt. A próbaút során szerzett adatokat, a felmerült kisebb technikai problémák okait mostantól elemzik. Ha minden jól megy, a Starliner első emberes útjára (Crew Flight Test, CFT) az ISS-hez még idén sort keríthetnek. A pontos dátum még néhány hónapig biztos nem lesz ismert, az természetesen függ a most meginduló vizsgálatok kimenetelétől, valamint az ISS programjának menetrendjétől is. Mint emlékezetes, az OFT-2 egy megismételt tesztrepülés, a 2019. decemberi próba kis jóindulattal csak félsikert hozott. A Starliner nem tudott eljutni az ISS-ig, és más komoly hibákra is fény derült. Az OFT-2 tavaly augusztusi startját egy a hajtóműszelepekkel kapcsolatban felmerült műszaki hiba késleltette, ennek kijavítása a Boeingnek mintegy 600 millió dollárjába került.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021