Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Crew-3: visszatérés
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Az Űrállomás és kontinensünk , SpaceX - 2022.05.06 06:45.)

Három amerikai és egy európai űrhajós érkezett vissza hosszú távú küldetéséről, a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

A SpaceX Crew Dragon típusú űrhajójának Endurance nevű példánya május 5-én, magyar idő szerint reggel 7:20-kor hagyta el az űrállomást, ahová még tavaly novemberben érkezett. A kabinban a NASA részéről Raja Chari, Thomas Marshburn és Kayla Barron, az ESA részéről Matthias Maurer kezdte meg a másnapi visszatérésig hátra levő Föld körüli keringéseket. A Crew Dragon május 6-án, magyar idő szerint 6:43-kor (helyi időben éjszaka, röviddel éjfél után) ereszkedett le a tengerbe, a Mexikói-öbölbe, Florida partjainak közelében. Ezzel véget ért a Crew-3 jelű küldetés.


Öltözék-ellenőrzés a visszaindulás előtt. Balról jobbra Maurer, Marshburn, Chari és Barron a SpaceX űrruháiban, az ISS Harmony moduljában. Közel fél évet töltöttek együtt a Föld körül. (Kép: ESA / NASA / SpaceX)

A német Maurer, aki első űrrepülése alkalmával a Cosmic Kiss nevű kísérleti programját hajtotta végre az Európai Űrügynökség (ESA) megbízásából, még ma éjfél előtt repülőgéppel visszatér a Köln melletti Európai Űrhajós Központba (European Astronaut Centre).

Nem sokkal korábban megérkezett váltás, a Crew-4 személyzete, így néhány napig két ESA-űrhajós – Maurer mellett Samantha Cristoforetti – volt egyszerre az ISS fedélzetén. Ilyesmi egyébként nem sűrűn fordult elő, legutóbb 2011-ben volt fenn Paolo Nespoli és Roberto Vittori egy időben. (Forrás: ESA / NASA / Youtube)

A Crew-3 utasai 176 napot töltöttek a világűrben. A harmadik űrutazását teljesítő Marshburn az ISS parancsnokságát néhány órával a távozásuk előtt az orosz Oleg Artyemjevnek adta át. A most visszatérő négyes épp abban az időszakban végezte munkáját az űrállomáson, amikor Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, s emiatt megromlottak a kapcsolatok többek közt az Egyesült Államok és Oroszország között. A háborús helyzet és a bevezetett szankciók miatt számos nemzetközi űrkutatási együttműködés is megszakadt. Az ISS programja egyelőre folytatódik, hiszen mindkét fő üzemeltető űrügynökségnek, az ISS orosz és amerikai szegmenseinek is vannak fontos feladatai. A napokban azonban Moszkvából olyan hírek érkeztek, hogy Oroszország elhatározott szándéka véget vetni az együttműködésnek az ISS üzemeltetésében is. Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője egy interjúban azt mondta, hogy erről hamarosan értesítik a partner űrügynökségeket. A felmondási idő 12 hónap.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023