Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Cygnus NG-17
(Rovat: Az űrállomás és az USA - 2022.02.20 07:15.)

A Northrop Grumman teherűrhajója elindult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.


Az Antares rakétát február 15-én szállították a Wallops-szigeten a 0A jelű starthelyre. (Kép: NASA / Brian Bonsteel)

A cég Antares hordozórakétája szokás szerint a MARS-ról (Mid-Atlantic Regional Spaceport), vagyis az Egyesült Államok keleti (atlanti) partjainál, a Virginia államhoz tartozó Wallops-szigeten fekvő starthelyről indult. A Cygnus típus 17. alkalommal indult a NASA megbízásából az ISS felé, a pontos időpont február 19-én, magyar idő szerint 18:40 volt.

A Cygnus teherőrhajó rakományának össztömege mintegy 3,8 tonna. Ennek megoszlása a következő:

  • 1352 kg felszerelés az űrhajósok számra,
  • 1308 kg alkatrész az űrállomásra,
  • 896 kg tudományos kísérleti berendezés és minta,
  • 100 kg műszer a külső rakodótérben,
  • 60 kg az űrsétákhoz szükséges felszerelés és
  • 35 kg számítástechnikai berendezés.
A fedélzeten utaznak alkatrészek többek között az ISS életfenntartó rendszere számára, valamint az új típusú napelemtáblák rövidesen érkező következő adagjának felszereléséhez. A Nanoracks egy olyan kidobószerkezetet fejlesztett ki és küldött fel, amely a cég üzemeltetésében levő Bishop zsilipmodulon át az ISS-en feleslegessé vált hulladék eltávolítására alkalmas. Ami a tudományos kísérleteket illeti, például az emberi bőr sejtjeinek öregedését vizsgálják majd a súlytalanság körülményei között, az oxigént előállító fedélzeti rendszer hidrogén-kibocsátását érzékelő berendezést próbálnak ki, valamint növénytermesztési kísérleteket végeznek hidropóniás és aeropóniás módszerrel (vagyis termőtalaj nélkül). Egy japán technológiai kísérlet keretében új lítiumion-akkumulátorok működését vizsgálják, de utazik két, később önálló pályára állítandó nanoműhold (CubeSat) is. A Cygnus fedélzetén különféle anyagok éghetőségét vizsgáló kísérlet is utazik. Az eredményeket a jövő űrküldetéseinek tervezéséhez, a Holdra és a Marsa irányuló expedíciókhoz hasznosíthatják majd.


Az űrállomáson dolgozó két amerikai űrhajós, Raja Chari és Kayla Barron gyakorolják a Cygnus érkezésekor végrehajtandó műveleteket. Az ISS-t 10 m-es távolságig megközelítő teherűrhajót a kanadai építésű robotkarral fogják meg és csatlakoztatják a Unity modulon található dokkolóhelyhez, ahol mintegy három hónapon át tartózkodik majd. (Kép: NASA)

Az orosz Progressz MSZ-19 után a Cygnus NG-17 lesz a második teherűrhajó egy hét leforgása alatt, amely ellátmányt szállít az iSS-re. A Northrop Grumman a hagyományok szerint nevet is adott az űrjárművének, a Cygnus ezúttal 2016-ban elhunyt NASA űrhajós, Piers Sellers nevét viseli.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024