Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dragon CRS-24: visszatért
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, SpaceX - 2022.01.25 12:15.)

Hazatért a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a SpaceX teherűrhajója.

A Dragon teherűrhajó (Cargo Dragon) a szokásos ejtőernyős fékezés után a Mexikói-öböl vizére szállt le, a floridai partok közelében. A landolás január 24-én, magyar idő szerint öt perccel este 10 óra után történt. A Cargo Dragon ezen példánya már másodszor járta meg az utat a Föld és az ISS között.


A Dragon CRS-24 január 23-án, már az ISS-től távolodóban. Az elválás a Harmony modultól nem sokkal a kép készítése előtt, magyar idő szerint 16:40-kor történt. (Kép: NASA TV / Spaceflight Now)

A CRS-24 jelű küldetés bő egy hónapig tartott. A SpaceX teherűrhajója tavaly december 21-én indult Floridából egy Falcon-9 rakétával, rajta 2989 kg rakománnyal. Csatlakozására egy nappal később kerítettek sort. Az ISS-ről való visszaindulást két napig hátráltatta a tervezett tengeri leszállási zónában uralkodó kedvezőtlen időjárás.

A Dragon teherűrhajó hermetikus rakodóterében összesen 2,2 tonnányi rakomány tért vissza az ISS-ről. A rakomány idő szempontjából kritikus elemei, mint például biológiai kísérleti minták nem sokkal a kabin kihalászása után helikopterrel a Kennedy Űrközpontba kerülnek, ahonnan továbbítják azokat az Egyesült Államokban és a világ más országaiban dolgozó, a kísérletekben érdekelt kutatócsoportoknak. A tömeg legnagyobb része ugyanakkor nem igényel gyors kezelést. Ilyen például egy garnitúra űrsétákhoz használt űrruha, amelyet majd felújítanak és utána visszaszállítják az űrállomásra.

A Dragon CRS-24 útja alkalmával felszállított tudományos kísérletek között volt például a rák kezelését célzó gyógyszeres kutatás, az űrhajósok immunrendszerének vizsgálata, egy teljesen lebomló mosószerrel végzett tesztek. Ez utóbbira az alacsony Föld körüli pályán túlra való űrutazáskor lesz szükség. Jelenleg ugyanis az űrhajósok egy darabig hordják az öltözéküket, a „szennyessel” azonban nem tudnak mást tenni, mint hulladékként belepakolják egy a légkörbe lépő és megsemmisülő teherőrhajóba. Ha azonban a Holdra vagy a Marsra szeretne utazni valaki, nem teheti meg, hogy kidobálja az elhasznált ruhákat, és nem is érkezik rendszeres utánpótlás a Földről. A Dragon által felszállított eszközökkel és mintákkal végeztek még kísérleteket fémötvözetekkel, az ISS külsejére pedig felkerültek az amerikai katonai űrkísérleti program (Space Test Program) keretében készült STP-H7 és STP-H8 berendezések. Ez utóbbi műszercsomagban a NASA JPL (Jet Propulsion Laboratory) két időjárás-megfigyelési célú műszere is megtalálható.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021