Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrhajósok sorcseréje
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, SpaceX , Űrturisták és magánűrhajók - 2021.10.11 07:15.)

Késik a Boeing Starliner űrhajójának próbarepülése, a NASA ezért kicsit átrendezi a személyzetek beosztását.

Az amerikai űrügynökség a kereskedelmi űrhajós program keretében oldja meg a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó űrhajósainak fel- és leszállítását. Csakhogy amíg a SpaceX Crew Dragon típusa már menetrendszerűen szolgálja ki az ISS-t, addig a Boeing Starliner (CST-100) űrhajójának még az első emberes próbarepülése is várat magára addig, amíg nem sikerül egy hibátlan automatikus küldetést (Orbital Flight Test-2) teljesíteni az űrállomáshoz.

A NASA a Starliner késlekedését kikerülve két újonc űrhajósának szeretne minél hamarabb repülési lehetőséget biztosítani. A múlt héten bejelentették, hogy Nicole Mann és Josh Cassada a Boeing űrhajója helyett a Crew Dragon Crew-5 jelű küldetése során utazhat először Föld körüli pályára, ők lesznek a SpaceX űrhajójának parancsnoka és pilótája. A start legkorábban 2022 őszére várható. (Két másik társuk kijelölése még várat magára.)

Mann korábban a Starliner háromfős próbarepülésének (Crew Flight Test, CFT) lett volna a résztvevője, Cassada pedig az utána következő, első szolgálatszerű küldetés (Starliner-1) során repült volna. Egyelőre e küldetések egyike sem rendelkezik biztos kijelölt startdátummal.


Mann (balra) és Cassada a Starliner 2019. decemberi – hibákat felvonultató, így megismétlésre szoruló – próbarepülése előtt, amint az űrhajónak a starthelyre való szállítását figyelik. (Kép: NASA / Joel Kowsky)

A NASA másik két űrhajósa, Barry Wilmore és Michael Fincke továbbra is a CFT személyzetének tagja marad, ahogy Sunita Williams a Starliner-1-énék. Ők már gyakorlott űrutazók, a késés náluk „jobban belefér”. Társaikat később jelölik majd ki. Illetve a Starliner-1 személyzetébe korábban beosztott Jeanette Epps – ugyancsak újonc – egyelőre ott is marad. Mint emlékezetes, őt 2018-ban egy Szojuz személyzetéből vonták vissza, az indokot pedig nem osztották meg a nyilvánossággal. Mivel mindkét Starliner repülés a bizonytalan jövőben lesz, még előfordulhatnak változások.

A NASA reménykedik benne, hogy a Crew-5 szabad helyeire egy vagy akár két orosz űrhajós ülhet. A Roszkoszmosz egyelőre kivár, hogy egyes űrhajósait a SpaceX járművével utaztassa az ISS-re. Ha ez beindulna, akkor cserében újból repülhetnének amerikaiak – vagy a szintén a NASA által utaztatott európaiak és japánok – az orosz Szojuz űrhajókkal. Az ilyen vegyes személyzeteknek az volna az előnye, hogy minden időben garantálná az együttes amerikai és orosz jelenlétet az űrállomáson, ha esetleg bármely űrhajótípussal valami probléma merülne is fel. A tárgyalások alapján most úgy fest, hogy a jövő tavasszal induló SpaceX Crew-4 legénységében még biztosan nem lesz orosz tag.

A Crew Dragon következő repülése (Crew-3) hamarosan, a tervek szerint október 30-án indul a floridai Kennedy Űrközpontból. A NASA részéről Raja Chari (parancsnok), Tom Marshburn és Kayla Barron, az ESA részéről a német Matthias Maurer tart majd az ISS-re. Ez lesz egy vadonatúj űrhajónak, a SpaceX Crew Dragon flottája legújabb, harmadik tagjának a bemutatkozó repülése. A személyzet tagjai a harmadik útjára készülő Marshburn kivételével mind újoncok. Fél évet töltenek majd az ISS-en dolgozva.


A Crew-3 utasai, balról jobbra Maurer, Marshburn, Chari és Barron, kiképzésük alatt fényképezve. Új űrhajójuk az Endurance (kitartás) nevet viseli majd, a híres sarkkutató, Ernest Shackleton hajójára is utalva. (Kép: SpaceX)

A cég egyébként már épít egy negyedik példányt is, amely akár 2022 tavaszára elkészülhet, így elvileg a Crew-4 repüléshez is használhatják már. A földre visszatérő elemeinek újból hasznosítására alkalmas típusból egyelőre nem terveznek négynél többet megépíteni, ezekkel ki tudják elégíteni a jelenlegi igényeket.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021