Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Cygnus NG-14
(Rovat: Az Űrállomás és az USA - 2020.10.03 08:15.)

A Northrop Grumman teherűrhajója a Wallops-szigetről indult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé.

A NASA megbízásából az ISS-re ellátmányt szállító legújabb Cygnus teherűrhajó egy Antares hordozórakétával állt pályára a megszokott helyről, az Egyesült Államok keleti partjai közeléből, Virginia államból, a Wallops-szigeten található MARS (Mid-Atlantic Regional Spaceport) 0A jelű starthelyéről. Az előző napról elhalasztott indítás pontos ideje magyar idő szerint október 3-án 3:16 volt.


Útban a starthely felé, szeptember 26-án. (Kép: NASA)

A Northrop Grumman cég erősen bízik abban, hogy a NASA-val 2022-ben lejáró teherszállítási szerződésüket meghosszabbítják, így a jövőben is részt vehetnek az ISS kiszolgálásában. A céggel kötött második megállapodás (Commercial Resupply Services-2, CRS-2) keretében hat Cygnus repüléséről van szó, a mostani ezek közül a harmadik alkalom. Az utolsó tehát az NG-17 lesz. A kezdetek, vagyis 2014 óta ez a 14. számú szolgálatszerűen indtott Cygnus teherűrhajó, beleértve természetesen a jogelőd Orbital Sciences és Orbital ATK vállalatok által végzett – egy alkalommal sikertelen – startokat. Előtte, 2013-ban volt egy próbaút az ISS-hez. A mostani Cygnus NG-14 egyébként a hagyományoknak megfelelően nevet is kapott, Kalpana Chawla a Columbia űrrepülőgép (STS-107) 2003-os balesetének egyik elhunyt űrhajósa volt.


A Cygnus NG-14 (S.S. Kalpana Chawla), amint a start előkészületei során a hermetikus szállítómodult összeillesztik a kiszolgálóegységgel. (Kép: NASA)

A teherszállítmány összesen 3551 kg-ot tesz ki, benne tudományos kísérleti eszközök és minták (1217 kg), alkatrészek (1230 kg), és más, az űrállomás és személyzete számára fontos dolgok vannak. A teherűrhajóval jut fel a világűrbe három kis amerikai egyetemi CubeSat, ezek később kerülnek önálló pályára. A Cygnus a start után bő két nappal közelíti meg az ISS-t, annak Unity moduljához csatlakoztatják majd. Ott várhatóan több mint két hónapig tartózkodik, utána a belepakolt hulladékkel együtt a Föld légkörébe irányítják, ahol megsemmisül. Előtte azonban a fedélzetén végeznek még néhány kísérletet, például a korábbi Cygnusokkal megkezdett, a tűz terjedésének körülményeit vizsgáló sorozatot (SAFFIRE) is folytatják. (A Cygnus teherűrhajók jó helyszínei az efféle kísérleteknek, hiszen hermetizált kabinnal rendelkeznek, amelyben ugyanakkor űrhajósok nem utaznak, és az űreszköz amúgy is megsemmisítésre van ítélve - így kockázatmentesen lehet „játszani a tűzzel”.)

Az űrhajósok nem csak az érkező élelmiszernek, ruházatnak, tisztálkodóeszközöknek örülhetnek majd, hanem egy vadonatúj űrvécének is. Hasonló készül a NASA Orion űrhajója számára, most élesben lehet majd tesztelni. Az Estée Lauder kozmetikai cég reklámfotózási célból utazó tíz üvegcséjéről nemrég már írtunk. Bár ez nagyobb sajtóvisszhangot kapott, a rakomány oroszlánrészét mégis csak a tudományos kísérleti felszerelések teszik ki.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023