Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szökik a levegő?
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Az Űrállomás és Oroszország - 2020.08.21 14:15.)

A Nemzetközi Űrállomáson valóban lehet egy apró lyuk, szeretnék is megtalálni a pontos helyét, de már majdnem egy éve tudnak a problémáról...

Szenzácigyanús mai sajtóhírek szerint a világűrbe szivárog a Nemzetközi Űrállomás (ISS) levegője, ezért három napra az egyetlen amerikai űrhajósnak is át kell költöznie az orosz szegmensbe. A személyzetet jelenleg Chris Cassidy parancsnok mellett két orosz űrhajós, Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagnyer alkotja. A Zvezda modul mellett átjárásuk lesz a Poiszk modulba, és természetesen minden eshetőségre felkészülve elérhetik űrhajójukat, az ISS-hez csatlakoztatott – a „mentőcsónak” szerepét is betöltő – Szojuz MSZ-16-ot is.

Ami az első pillantásra aggasztónak tűnő hírből kimaradt, hogy egyrészt az ISS folyamatosan veszít a levegőjéből, teherűrhajókkal rendszeresen utánpótlást kell szállítani oda a Földről. Másrészt a normális mértéket némileg meghaladó szivárgást már elég régen, tavaly szeptemberben felfedezték. A levegő szökésének mértéke viszont olyan kicsi, hogy egészen mostanáig vártak a probléma okának a felderítésével. Nyilvánvaló, hogy a feltételezett apró lék semmilyen biztonsági kockázatot nem jelentett az űrhajósokra nézve. Most viszont ideálisak a körülmények a vizsgálathoz, hiszen e pillanatban csak hárman lakják az ISS-t, és csak Cassidynek kell költöznie és néhány napig az oroszok vendégszeretetét élveznie.


Ivanyisin és Vagnyer a Zvezda modulban. Pár napra csatlakozik hozzájuk Cassidy is. (Kép: NASA)

Az amerikai szegmens moduljait tehát most a hétvégére lezárják, így a földi irányítók külön-külön tudják bennük követni a légnyomás alakulását. Előzetes eredmények a jövő hét vége felé várhatók. A jelenlegi 63. személyzet tagjai áprilisban érkeztek az orosz Szojuz MSZ-16 űrhajóval. Később csatlakozott hozzájuk a SpaceX első emberszállító Crew Dragon űrhajójának kétfős legénysége, de ők augusztus elején már visszatértek a Földre. A következő látogatók csak október közepére várhatók, a Szojuz MSZ-17 két orosz (Szergej Rizsikov, Szergej Kugy-Szvercskov) és egy amerikai (Kathleen Rubins) utasa személyében. A mérnökök addig szeretnék megtalálni, és lehetőség szerint be is foltoztatni a lyukat, ahol elszökik a levegő.

Az ISS megszokott működése során, például az új (teher)űrhajók érkezésekor vagy űrséták alkalmával csökken a belső nyomás. A nitrogént és az oxigént tartályokból pótolják, hogy tartsák a légnyomás megfelelő értékét. A tavaly szeptember óta gyanított szivárgás az utóbbi időszakban mintha erősödött volna, de még mindig belül marad az elfogadható mértéken.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021