Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Visszatért a Crew Dragon
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, SpaceX - 2020.08.02 20:50.)

Legalábbis belőle a kabin, amelynek vissza kellett térnie. Befejezte 64 napos útját a két amerikai űrhajós, véget ért a Demo-2 küldetés.

Doug Hurley és Bob Behnken, a SpaceX új személyszállító űrhajóját berepülő NASA-űrhajósok a tengeren landoltak, amire 1975 óta nem volt példa az amerikai űrügynökségnél. Egészen a leszállásról szóló végső döntés meghozataláig bizonytalannak tűnt az időjárási helyzet, de aztán kiderült, hogy a szél- és hullámzási viszonyok kedvezőek lesznek az augusztus 2-i leszálláshoz. A páros Florida partjaitól nyugatra, Pensacola körzetében, a Mexikói-öböl vizébe ereszkedett le a kabinnal, magyar idő szerint 20:48-kor. (Ha időközben mégis megváltozott volna az időjárási helyzet, a leszállást biztonsági okokból el tudták volna napolni, hiszen a fedélzeten legalább még három napra elegendő ellátmány állt az űrhajósok rendelkezésére.)


Az ISS parancsnoka, Chris Cassidy készítette ezt a fényképet magyar idő szerint már augusztus 2-án, éjjel fél 2 után a távozó Crew Dragon „Endeavour” űrhajóról, amint az éppen az egyik hajtóművét működtetve eltávolodik az űrállomástól, ahová május 30-án indult Floridából és másnap érkezett meg. A Crew Dragon az első kereskedelmi alapon fejlesztett és megépített űrhajótípus, amely embereket szállított a világűrbe. (Kép: NASA / Chris Cassidy)

Az ISS-en maradt a 63. állandó személyzet másik három tagja, Chris Cassidy mellet az orosz Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagnyer. Ők októberben térnek vissza Szojuz űrhajójukkal. Ugyanabban a hónapban, várhatóan 14-én hárman indulnak fel az új Szojuz MSZ-17-tel. Két hónapos ott-tartózkodása során Hurley és Behnken sokat segítettek az űrállomás fedélzetén adódó munkálatokban. Behnken és Cassidy például júniusban és júliusban összesen négy alkalommal végzett űrsétát, hogy befejezzék az ISS energiaellátó rendszerében az akkumulátorok cseréjét.

Az űrállomás elhagyása után az Endeavour két utasa nyolc órát kapott alvásra, utána megkezdték az előkészületeket a visszatérésre. Hurley és Behnken a SpaceX-nek ugyanazt a tűzálló űrruháját viselték a műveletek közben, mint amelyet a májusi indításuk idején. A Crew Dragon kabinja 19:51-kor vált le az űrhajó törzséről, amely annak a végéhez csatlakozott, és például az energiaellátásért felelős napelemek és a hűtőradiátorok vannak rajta. Erre a részre a leszálláshoz már nem volt szükség, így hát elégett a Föld sűrű légrétegeibe lépve. Nem úgy a kabin az űrhajósokkal, amely 19:56-kor egy 11 percen át tartó fékezési manőverbe kezdett, hogy a megfelelő helyen és szögben lépjen a légkörbe. A további fékezést már a légellenállásra bízták, az eközben keletkező hatalmas hő ellen hővédő pajzzsal volt felszerelve a kabin. (A hőmérséklet akár az 1900 °C-ot is elérhette.)


A Crew Dragon felépítésének vázlata, felül a visszatérő kabin. (Kép: SpaceX)

A Crew Dragon orrán levő kúpszerű burkolat 20:11-kor zárult, a légkörbe kb. 28 ezer km/h sebességgel 20:36-kor lépett a kabin. A „legforróbb szakaszon”, mintegy 6 percen át még a földi irányítókkal való rádiós kommunikáció is megszakadt a jármű körül kialakult plazmaburok miatt. A fékernyők 20:44-kor, kb. 5,5 km magasságban nyíltak ki, majd egy perc múlva kibomlott a négy nagy narancssárga-fehér színű ejtőernyő is, amelyek átvették a leszállást – a tengervízbe csobbanást – közvetlenül megelőző lassítás feladatát. A fékernyők nyitásakor a kabin sebessége 550 km/h volt, a nagy ejtőernyők működésbe lépésekor, 1,6 km magasságban mintegy 190 km/h. A felszínig ezt kellett közel nullára csökkenteni, hogy a kabin finoman ereszkedjen a víz felszínére.


A SpaceX „Go Navigator” nevű hajója várta a Mexikói-öbölben a Crew Dragon 5 m magas és 4 m átmérőjű visszatérő kabinját, hogy azt mielőbb kiemeljék a vízből. Az űrhajósok akkor hagyják el a kabint, amikor az már a hajón van. A Go Navigator személyzete több mint 40 fős, köztük a SpaceX és a NASA szakemberei, valamint az orvosi stáb tagjai, akik a visszatérő űrhajósok első vizsgálatait végzik. (Kép: SpaceX)

A gyors orvosi vizsgálatok után Hurley és Behnken helikopterrel a penscolai haditengerészeti légibázisra jut, ahonnan a NASA repülőgépével folytatják útjukat Houstonba. Az űrhajósok mellett összesen 150 kg hasznos teher – például fagyasztott kísérleti minták, személyes tárgyak, és az utolsó (2011-es) űrrepülőgépes küldetés óta az ISS-en levő amerikai zászló – is visszajutottak a Földre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021