Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szombaton újra próbálkoznak
(Rovat: Az űrállomás és az USA, SpaceX - 2020.05.28 12:15.)

Bár az utolsó negyedóráig reménykedtek, végül a viharos időjárás miatt egyelőre meghiúsult a Crew Dragon várva várt Demo-2 repülése.

A SpaceX által a NASA megbízásából fejlesztett űrhajóval 2011 óta most először indultak volna amerikai űrhajósok hazai földről a világűrbe. A Crew Dragon két utasa, Doug Hurley és Bob Behnken legközelebb május 30-án (szombaton) reménykedhet az elindulásban. A kijelölt időpont magyar idő szerint 21:22. Ha ekkor sem lenne kegyes az időjárás – amire nem elhanyagolható az esély –, akkor 31-én (vasárnap) 21:00 az újabb tartalék startidőpont. A jelenleg érvényes időjárás-előrejelzések mindkét napra 60%-os valószínűséggel ígérnek kedvező körülményeket.


A SpaceX Falcon-9 hordozórakétája, tetején az első emberes próbarepülésre előkészített Crew Dragon űrhajó a floridai Kennedy Űrközpont 39A startállásában, a május 27-ére tervezett első indítási kísérletkor. Az időjárás most nem volt megfelelő az indítás végrehajtásához. (Kép: NASA TV / Spaceflight Now)

Ahogy közel 9 év elteltével visszatérnek az emberes indítások Floridába is, úgy újra meg kell szoknunk a mostanihoz hasonló halasztásokat. Az ázsiai szárazföld közepéről, a kazahsztáni Bajkonurból startoló orosz Szojuz űrhajók esetében lényegében sosem szükséges efféle halasztás. A floridai óceánparton azonban az időjárás nem ennyire közreműködő, ahogyan azt annak idején az űrrepülőgépek indításaikor is tapasztalhattuk.

A Crew Dragon lehetséges indítási időpontjait az határozza meg, hogy az úti célként a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályája mikor halad át a starthely fölött. A megfelelő pillanatban és a helyes irányban végrehajtott start teszi lehetővé, hogy az űrhajó az ISS pályasíkjába jutva, kevesebb mint egy nap leforgása alatt beérje az űrállomást és csatlakozzon hozzá. Az időjárási helyzet ugyanakkor nem csak a floridai starthely környezetében fontos, hanem azon a szakaszon is – lényegében végig Észak-Amerika atlanti partvidéke mentén –, ahol szükség esetén, veszély esetén meg lehet szakítani a repülést. Ilyenkor a működésbe lépő mentőrendszer eltávolítja a rakétáról az űrhajósokat szállító kabint, amelynek viszont nyugodt vizekre kell leérkeznie.


A Floridából északkeleti irányba induló Falcon-9 rakéta és Crew Dragon űrhajó útja a térképre vetítve. A pirossal jelölt zóna (Downrange Abort Exclusion Zone, DAEZ) az a terület az Atlanti-óceán északi részén, ahol az alacsony vízhőmérséklet és a viharos tenger miatt az irányítók eleve el szeretnék kerülni a vészleszállást. (Kép: NASA)

A szerdára tervezett start alkalmából a helyszínre érkező Donald Trump elnök mindenesetre megígérte, hogy szombaton is ellátogat a Kennedy Űrközpontba.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024