Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mozgalmas hónap előtt
(Rovat: Az űrállomás és az USA, Az űrállomás és kontinensünk - 2020.04.04 12:15.)

A koronavírus-járvány kevéssé zavarja a Nemzetközi Űrállomás (ISS) működését. Áprilisban lesz személyzetváltás, valamint távozik és érkezik teherűrhajó is.

Orosz és amerikai űrjárművek jönnek és mennek az ISS-nél az elkövetkező hónapban, hogy fenntartsák az aktivitást a két évtizede folyamatosan lakott laboratóriumban az alacsony Föld körüli pályán. Az egész világot megbénító COVID-19 koronavírus-járvány annyiban van hatással a működésére, hogy a földi irányítóközpontokban dolgozó munkatársak számára megnehezedett a munka. De az űrügynökségek prioritásként kezelik az ISS kiszolgálást, működésének biztosítását. Az űrállomást irányító földi személyzet a megszokott létszámban dolgozik a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában. Egy átlagos napon ez egyszerre mintegy 25 főt jelent, nagyobb események idején – például űrséták alatt, űrhajók dokkolásakor – tízzel bővül a létszám. Hétvégéken és az ISS személyzetének pihenőideje alatt viszont a houstoni központban elég kb. 10 irányító jelenléte is. (Az oroszoknál természetesen folyamatosan, az amerikaival párhuzamosan működik a saját irányítóközpontjuk.)


Az ISS kanadai robotkarja és Dextre manipulátorkarja segítségével március 25-én, földi távirányítással helyezték át az európai Bartolomeo kísérleti platformot a SpaceX Dragon teherűrhajójáról az ISS, pontosabban a Columbus modul külsejére. A platformon anyagtudományi, földmegfigyelési és egyéb tudományos kísérletek kapnak majd helyet. Az űrsétát azonban, amelynek során a megfelelő kábelcsatlakozások a helyükre kerültek volna, az űrhajósok sűrű programjára való tekintettel egyelőre elhalasztották. (Kép: NASA)

Április közepén – ha csak rövid időre, 8 napra is, de – megint 6 főre bővül az ISS személyzetének létszáma. Három új ember érkezik április 9-én a Szojuz MSZ-16 orosz űrhajóval, amely magyar idő szerint 10:05-kor startol Bajkonurból, és mintegy 6 órával később dokkol az ISS-nél. A globális járvány és az utazási korlátozások miatt családtagjaik és a sajtó képviselői ezúttal nem mehetnek személyesen a starthelyre. Az űrhajósok március 24-e óta Kazahsztánban tartózkodnak, ahová a Moszkva melletti Csillagvárosból érkeztek.


Balról jobbra az orosz Ivan Vagnyer, a parancsnok Anatolij Ivanyisin, valamint az amerikai Chris Cassidy az őket szállító Szojuz MSZ-16 űrhajóval a háttérben, a kazahsztáni Bajkonurban. Hamarosan fél évig tart küldetésre indulnak az ISS-re. (Kép: Andrej Seljepin / Gagarin Űrhajóskiképző Központ)

Az űrállomás 62. állandó személyzetének tagjai, Oleg Szkripocska, Jessica Meir és Andrew Morgan a tervek szerint április 17-én érkeznek vissza. űrhajójuk, a Szojuz MSZ-15 kabinja a szokás szerint Kazahsztán területén landol majd, magyar időben reggel negyed 8 körül. A sorszám szerint következő 63. legénységet a NASA űrhajósa, Cassidy vezeti majd. Ők addig hármasban lesznek, amíg – a remények szerint május vége felé – csatlakozik hozzájuk az amerikai Doug Hurley és Bob Behnken, akik a SpaceX Crew Dragon űrhajójának utasai lesznek, annak legelső emberes tesztrepülésén. Jól jönnek majd a dolgos kezek a jelenleg alacsony kihasználtsággal működő bázison.

De még a személyzetváltást megelőzően, már április 6-án visszatér a Földre a SpaceX Dragon CRS-20 teherűrhajója, amely majdnem pontosan egy hónappal korábban érkezett oda. Hővédő pajzsos és ejtőernyős fékezés után a Csendes-óceán vizébe ereszkedik le. Ezúttal nem fogják már újra hasznosítani a kapszulát, hiszen a mostani a Dragon teherűrhajó első generációs változatának búcsúrepülése. A tenger vizéből kihalásszák, majd Los Angeles kikötőjébe hajóznak vele. Onnan a legfontosabb kísérleti mintákat mielőbb a megfelelő kutatócsoportokhoz szállítják.

A forgalmas április a következő orosz Progressz teherűrhajó érkezésével zárul az ISS-nél. A Progressz MSZ-14 egy Szojuz-2.1a rakétával indul Bajkonurból, magyar idő szerint április 25-én, a kora hajnali órákban. Szokás szerint üzemanyagot, vizet, levegőt, ellátmányt és kísérleti eszközöket visz magával. A start után 4 órán belül már csatlakozik is az űrállomáshoz.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024