Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új amerikai űrhajósok
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Orion, Ares, SLS , Emberes Mars-utazás? - 2020.03.20 07:15.)

Év elején végzett az előző osztály 13 űrhajósa, márciusban már várják az újabb pályázók jelentkezését, akik az ISS-re, a Holdra vagy a Marsra utazhatnak.

Több mint négy év elteltével hirdetett újra űrhajóstoborzást a NASA, amelyre március 31-ig jelentkezhetnek az elhivatottságot érző amerikai állampolgárok. A felhívás abban az időben jelent meg, amikor a NASA azt tervezi, hogy az Artemis program keretében elküldi az első nőt és a következő férfit a Holdra, sőt később talán a Marsra is.

A felhívás (#BeAnAstronaut) az USA kormányának álláshirdetési portálján jelent meg, sok száz egyéb, „földi” álláslehetőség társaságában. Olvasóink számára a legfontosabb információ, hogy kizárólag USA állampolgárok jelentkezését várják, de a követelmények tanulmányozása bárki számára érdekes lehet, aki fontolgatja, hogy magyarként is jelentkezik űrhajósnak, mihelyt erre lehetőség nyílik.

A felhívás pontosan részletezi, milyen alap és speciális előképzettséget várnak el a jelentkezőktől. Az alapképzésnél elsősorban az úgynevezett STEM-tárgyakban (természettudomány, mérnöki területek és matematika) szerzett jártasságra van szükség. Megfelel a berepülő-pilóta képzés is, de érdekes, hogy ez önmagában nem elég, ennek legalább BSc szintű műszaki, biológiai (orvosi), fizikai, informatikai vagy matematikai végzettséggel kell párosulnia. A jelentkezőknek legalább két év, szakterületükön végzett gyakorlattal kell rendelkezniük, ez a pilótáknál legalább 1000 óra nagy teljesítményű sugárhajtású repülőgépen repült időnek felel meg. Ezután a felhívás részletesen ismerteti a képzettségre vonatkozó speciális elvárásokat. A jelentkezőknek természetesen meg kell felelniük a NASA által a hosszú időtartamú űrrepülések résztvevőivel szemben támasztott fizikai és egészségügyi követelményeknek is. Emellett az álláshirdetésből a jelentkezők azt is megtudhatják, hogy távmunkára nincs lehetőség, viszont a sikeres pályázók költözködési támogatást igényelhetnek. Évi 105 és 161 ezer dollár közötti fizetésre számíthatnak, sőt a hirdetés arról is tájékoztat, hogy munkaidejük 76%-át utazással kell tölteniük, ami talán kevéssé meglepő, figyelembe véve, hogy űrhajósnak jelentkeznek.

A NASA várhatóan 2021 közepéig választja ki a jelentkezők közül az Artemis Generáció új osztályában tanuló űrhajósjelölteket. A kiválasztottak „űrhajósjelölt” minősítést kapnak, és további, várhatóan két évig tartó kiképzésen vesznek részt. Ennek során kiképzést kapnak az űrhajósokra váró általános feladatokból, az űrsétát és a csapatmunkát is beleértve. A kiképzés végeztével válnak az űrhajóscsapat teljes jogú tagjává, mint a közelmúltban végzettek.

A NASA legutóbb 2015-ben hirdetett űrhajóstoborzást, amelyre rekordszámú, 18 300 jelentkezés érkezett. Közülük választották ki azt a 11 űrhajósjelöltet, akik a hozzájuk csatlakozó két kanadai jelölttel együtt nemrég fejezték be tanulmányaikat, és januárban Houstonban ünnepélyes keretek közt kapták meg űrhajós minősítésüket. Az új jelöltek neve a képaláírásban, rövid életrajzuk pedig a NASA űrhajós honlapján olvasható.


A NASA legújabb űrhajósosztályának tagjait Houstonban, 2020. január 10-én avatták űrhajóssá. Ez az első csoport, amelynek tagjai az Artemis-program meghirdetése után lettek űrhajósok. A most végzett 13 jelölt közül 11-en a NASA, ketten pedig a Kanadai Űrügynökség (CSA) színeiben végezték a tanfolyamot. Az új űrhajósok nemcsak az ISS-en teljesíthetnek küldetést, hanem a Holdra vagy talán a Marsra is eljuthatnak. A képen balról jobbra: Kayla Barron, Zena Cardman, Raja Chari, Matthew Dominick, Bob Hines, Warren Hoburg, Jonny Kim, Joshua Kutryk (CSA), Jasmin Moghbeli, Loral O’Hara, Jessica Watkins, Jennifer Sidey-Gibbons (CSA) és Frank Rubio. (Kép: NASA)

Az 1960-as évektől kezdve a NASA 350 személyt képzett ki űrhajósnak. Jelenleg a NASA űrhajóscsapatának 48 aktív állományú tagja van.

A NASA 2020 januárjában felavatott, amerikai űrhajósai amellett érvelnek, miért érdemes jelentkezni a márciusi toborzási felhívásra. (Forrás: NASA, YouTube)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023