Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dragon CRS-20
(Rovat: Az űrállomás és az USA, SpaceX , Az űrállomás és kontinensünk - 2020.03.07 08:35.)

Úton a SpaceX teherűrhajója a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé – ebben a változatban utoljára.

A Dragont egy Falcon-9 hordozórakéta indította el a floridai Cape Canaveral támaszpont 40-es startállásából. Az időpont március 7-én magyar idő szerint 5:50 volt. A teherűrhajó rakományában ellátmány, alkatrészek, kísérleti berendezések és anyagok kaptak helyet. Ez a repülés a 20. és egyben utolsó a NASA és a SpaceX 2008-ban kötött kereskedelmi teherszállítási szerződése keretében. Egyúttal utoljára repül a Dragon űrhajó első, 2010 óta használatban levő generációjának egyik példánya. A továbbiakban Dragon-2-t használnak majd (ennek az emberes változata, a Crew Dragon rövidesen, talán májusban már űrhajósokat is szállíthat az ISS-re). A második generációs Dragont úgy tervezték, hogy újra hasznosítva akár ötször is megfordulhat a Föld és az űrállomás között.


(Kép: SpaceX)

A CRS-20-as Dragonnal, annak külső (nem hermetizált) rakterében jut fel az űrállomásra az Európai Űrügynökség (ESA) Bartolomeo nevű, kereskedelmi alapon szerveződő kísérletek végrehajtására szánt platformja. A névadó Bartolomeo Kolumbusz Kristóf öccse volt, és az egység az ISS európai Columbus kísérleti moduljának külsejére kerül majd, ahonnan jó rálátást biztosít a Földre. A Bartolomeót az ESA helyezi ugyan el az űrállomáson, de az Airbus építette és üzemelteti is majd. Megérkezését követően a teherűrhajóról a végleges helyére az ISS robotkarjával helyezik át. Korábbi űrséták alkalmával már előkészítették az érkezését és csatlakoztatását. A telepítés befejezéséhez az elkövetkező hónapok során még egy űrsétára lesz szükség. A Bartolomeo az első európai kereskedelmi hasznosítású kutatóegység az ISS-en, a megrendelőknek nagy adatátviteli sebességű kommunikációt is kínál. Árai állítólag kedvezőek, így a remények szerint évekig jó lehetőséget biztosít majd az ISS külsején elvégzendő kísérletekre az intézményi és ipari megrendelők számára.

A Bartolomeo platformot bemutató videó. (Forrás: Airbus Defence and Space)

A mostani volt a SpaceX Falcon-9 rakétájának idei ötödik indítása. Ha minden a tervek szerint alakul, a hatodikra sem kell sokat várni. A következő 60-as csoport Starlink távközlési műhold március 14-én startolhat a Kennedy Űrközpont közeli 39A indítóhelyéről. Míg most a szárazföldre, a következő alkalommal az Atlanti-óceánon várakozó úszó platformra tér vissza a hordozórakéta kiürült első fokozata, újbóli hasznosítás céljából.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024