Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Véget ért az űrsétamaraton
(Rovat: Az űrállomás és az USA, Az űrállomás és kontinensünk - 2020.01.27 07:15.)

Négy űrsétán sikerült felújítani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külsején elhelyezett, kétmilliárd dolláros részecskefizikai detektort.

Az Alfa Mágneses Spektrométer (Alpha Magnetic Spectrometer, AMS) 2011-ben, az utolsó előtti űrrepülőgépes küldetés (STS-134, Endeavour) során került fel az űrállomásra. Eredetileg 3 éves működésre szánták, de a sikere nyomán elhatározták, hogy a programot meghosszabbítják. A berendezés évente a kozmikus sugárzás több mint 17 milliárd részecskéjét detektálja, tudományos hatása jelentős, az ISS kutatóberendezései közül az egyik legtöbb tudományos publikáció és hivatkozás köthető hozzá. A kozmikus sugárzás, a rejtélyes sötét anyag és az antianyag kutatásában veszik hasznát.


Az AMS még 2011-ben került fel a Nemzetközi Űrállomásra, egy nehezen elérhető helyre. (Kép: NASA)

Az elmúlt hetek során összesen négy űrséta – vagyis az űrállomás külső részén végzett munka (extravehicular activity, EVA) – alkalmával keltették új életre az AMS-t. A feladat igen összetett volt, hiszen a részecskedetektort soha nem tervezték arra, hogy működésének helyszínén, a világűrben megjavítsák. A munka megtervezése, megszervezése, az űrhajósok kiképzése nem kevesebb mint 4 évet vett igénybe. Összesen 20 speciális eszközt készítettek hozzá, amelyeket különféle teherűrhajók rakományában juttattak el az ISS-re. A négyes űrsétasorozat szombaton (január 25-én) fejeződött be, résztvevői a NASA részéről Andrew Morgan, az ESA képviseletében pedig az ISS jelenlegi parancsnoka, az olasz Luca Parmitano voltak. Ők ketten 6 órát és 16 percet töltöttek el szkafanderükben a nyílt világűrben. Hogy a részecskedetektor fejújítása valóban sikerült-e, az a NASA és a CERN szakembereinek a következő napokban elvégzendő próbái során derül majd ki.


Andrew Morgan amerikai űrhajós az AMS javítására szolgáló utolsó űrsétán a robotkar végén, január 25-én. (Kép: NASA TV)

Az AMS-űrséták 2019. november 15-én kezdődtek. Akkor, majd november 22-én és december 2-án is Morgan és Parmitano dolgoztak a feladatokon, ahogy az utolsó alkalommal is. A negyedik űrséta izgalommal indult, amikor a világűrbe való kilépés előkészületei közben észrevették, hogy szökik a levegő a légzsilip belső ajtajánál. Hamar kiderült, hogy az egyik szerszámos táska pántja szorult be a nyílásba.


Luca Parmitano szerelés közben, a Morgan sisakján elhelyezett kamera felvételén. Az űrséta 6. órájában Parmitano egyébként megdöntötte az európai űrhajósok által tartott eddigi összesített időtartamrekordot. A korábbi csúcstartó Christer Fuglesang volt, aki 2006 és 2009 között öt űrsétán összesen 31 óra 54 percet gyűjtött össze. A lista élén immár Luca Parmitano áll, hat EVA-n összegyűjtött 33 óra 9 percével. (Kép: NASA TV)

A műveletsorozat komplexitását a Hubble-űrtávcső 2009-es utolsó helyszíni nagyjavításáéhoz hasonlították. Ha minden sikerült, akkor az AMS várhatóan már az űrállomás teljes, a jelenlegi elképzelések szerint 2024-ig tartó üzemidejének végéig működőképes maradhat.

S a végére még egy kis űrséta-statisztika. Parmitano ebben a sorozatban tért vissza először az űrsétákhoz, miután 2013-ban egy emlékezetes vészhelyzetben meg kellett szakítania munkáját, mivel víz gyülemlett fel sisaskja belsejében. Amerikai társa, Morgan hét alkalommal 45 órát és 48 percet töltött a nyílt világűrben. Ezzel minden idők űrséta-világranglistáján az előkelő 16. helyre került. Az ISS történetben a mostani volt a 227. számú EVA. Az űrállomás jelenleg dolgozó 61. számú személyzetének tagjai csak 2020. januárban már harmadszor mentek ki dolgozni a komplexum külső részére. Az előző is különleges volt. Mint emlékezetes, az emberes űrrepülés 1961-es kezdete óta első alkalommal tavaly október 18-án hajtottak végre csak női űrhajósok, az amerikai Christina Koch és Jessica Meir űrsétát. Az űrtörténelmi művelet megismétlésére távolról sem kellett olyan sok időt várni, Koch és Meir január 15-én újra együtt folytatta az energiaellátó rendszer akkumulátorainak cseréjét. A 61. személyzet mindezekkel együtt összesen 9 űrsétát hajtott végre, többet, mint az ISS-en eddig bármelyik csapat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024