Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A rakomány
(Rovat: Az Űrállomás és az USA, Az Űrállomás és kontinensünk - 2019.11.09 07:15.)

Közel 4 tonna rakományával hétfőn érkezett a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a legújabb teherűrhajó. Mi volt rajta?


Így indult egy Antares rakétával... (Kép: Alex Polimeni / Spaceflight Now)

Amint arról beszámoltunk, a Northrop Grumman cég teherűrhajója november 2-án startolt a Wallops-szigetről, hogy a NASA megbízásából teherszállítmányt vigyen az ISS-re. A rakományban ezúttal is tudományos berendezések, a személyzet számára ellátmány, friss élelmiszer, valamint az űrállomás fenntartását segítő alkatrészek voltak.


Az amerikai Cygnus NG-12 teherűrhajó az ISS-hez csatlakoztatva, közvetlenül odaérkezése után, november 4-én. (Kép: ESA / NASA)

A Cygnus rakományának néhány eleméről érdemes külön is szólni. A hónap második felétől űrséták sorozatán tervezik megjavítani és felújítani az ISS külsején levő tudományos berendezést, az Alfa Mágneses Spektrométert (Alpha Magnetic Spectrometer, AMS). A részecskedetektor még 2011-ben került fel az űrállomásra, eredetileg 3 éves működési élettartamra szánták. Sikere miatt azonban a hosszabbításról döntöttek. A berendezés évente a kozmikus sugárzás több mint 17 milliárd részecskéjét detektálja, jelentős tudományos hatását pedig jól jellemzi, hogy az ISS tudományos műszere között benne van az első ötben, ami az eredményi alapján készült tudományos publikációk idézettségét illeti.


Az AMS 2011 óta gyűjt adatokat az űrállomás külsejére szerelve. (Kép: NASA)

A többek közt a sötét anyag mibenlétének megértése érdekében méréseket folytató AMS azonban nem „fáradhatatlan”. Ugyanakkor sosem számítottak arra, hogy egyszer majd a helyszínen javítani kell, ami persze megnehezíti az űrhajósok feladatát. Az AMS hűtőrendszerében működő négy szivattyú közül mostanra három már felmondta a szolgálatot. Ezek cseréjéhez többször – akár négy-öt alkalommal – kell kimenniük az űrhajósoknak – az ESA-t képviselő Luca Parmitanónak és az amerikai Andrew Morgannek – az ISS külsején végzendő szerelési munkára. A munkához szükséges speciális szerszámok és alkatrészek érkeztek most a Cygnus teherűrhajóval.

A Cygnus rakományának további érdekes darabjai között megtalálhatók az európai Columbus kutatólaboratóriumi modul külsejére szánt, kereskedelmi hasznosítású Bartolomeo kísérleti platform részegységei. Felkerült egy speciális sütő, amelyben most először akár sütemények is készülhetnek az ISS-en. Érkeztek egerek állatkísérlethez, és az űrhajósokat a majdani távoli utazásokon a sugárzás ellen védő ruházat próbadarabja.

Egy sor technológiai kísérletet végrehajtó, később önállósodó miniatűr műhold (CubeSat) is a Cygnus „hátán” jutott fel a Föld körüli térségbe. Ezek egyrészt amerikai egyetemeken, másrészt katonai kutatóintézményekben épültek. Az összesen 15 kísérleti műhold közül a legnagyobb az Amerikai Légierő STPSat-4 nevű űreszköze, amely majd a japán Kibo modulból áll önálló pályára. Érdekesség, hogy a kb. 100 kg-os műhold lesz az eddigi egyik legnagyobb, amelyet az ISS-ről bocsátanak ki. A többieket részben az ISS-ről, részben magáról a Cygnusról engedik majd el, miután a teherűrhajó – várhatóan jövő januárban – elhagyja az űrállomást.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024