Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dragon CRS-18: visszatérés
(Rovat: Az Űrállomás és az USA - 2019.08.28 06:15.)

Egy hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS), most visszatért a Földre a SpaceX teherűrhajója.

A Dragon CRS-18 teherűrhajót augusztus 27-én, magyar idő szerint 17 óra körül engedték útjára az ISS kanadai gyártmányú robotkarjával. Ez az önálló út azonban nem tartott sokáig, hiszen a hajtóműveivel 21:22-kor végrehajtották azt a manővert, amivel az űreszköz a légkör felé vette az irányt. Szokás szerint elvált a sűrű légkörben való megsemmisülésre ítélt törzsétől, majd egy órával később (22:21-kor) a hermetikusan lezárt leszálló kabin a hőpajzs védelmében, ejtőernyős fékezés után a Csendes-óceán vizébe érkezett. Itt hajóra emelték, és elindultak vele a kb. 500 km-re fekvő kaliforniai Los Angeles kikötőjébe.


(Kép: NASA)

A Dragon belsejében az ISS-ről visszahozott értékes rakomány össztömege több mint 1,2 tonna. Azokat a kísérleti mintákat, amelyeknél az idő fontos tényező, a lehető leghamarabb az illetékes kutatócsoportokhoz szállítják. A SpaceX most 18. alkalommal végzett teherszállító küldetést a NASA megbízásából. Július 27-én érkezett az űrállomáshoz, két nappal a floridai indítását követően. Az odaúton 3,2 tonna rakományt vitt, köztük egy 22,5 millió dolláros dokkoló adaptert, amelyen keresztül majd az embereket szállító amerikai kereskedelmi űrhajók – a Boeing készülő CST-100 Starliner és a SpaceX Crew Dragon űrhajói – tudnak csatlakozni a komplexumhoz. Ez a második ilyen adapter, amelyet augusztus 21-én két amerikai űrhajós egy űrséta keretében már fel is szerelt a Harmony modul felső (a Föld irányával átellenes) oldalára.


A képen látható Andrew Morgan pályafutása első űrsétáját végezte, amikor Nick Hague társaságában, 6 óra 32 perc alatt felszerelték az IDA-3 (International Docking Adapter-3) berendezést az űrállomásra. (Kép: NASA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021